Зад цифрите с починали от КОВИД са личните трагедии на стотици семейства

1
В статистиката за смъртността Петър Пушкаров вижда баща си. Заразата го отнема през януари
В статистиката за смъртността Петър Пушкаров вижда баща си. Заразата го отнема през януари Снимка: bTV

Починалите през изминалото денонощие са най-много от началото на епидемията у нас

Починалите през изминалото денонощие са най-много от началото на епидемията у нас. Данните във вторник винаги показват по-високи стойности, тъй като в системата се вписват накуп случаи от няколко дни, припомня bTV

И въпреки това ако сравним с няколко вторника назад, виждаме, че на 26 октомври сме отчели 243 случая за предходното денонощие. На 19 октомври - 214, а на 12 - 157.

Румъния и България оглавяват класациите по смъртност от COVID-19. Европейският център по превенция и контрол на заболяванията подрежда северната ни съседка на първо място, а нас на второ по брой починали за две седмици на 1 милион души население.

Световната класация не е по-различна, според платформата ourworldindata. И там Румъния излиза първа, България втора.

Какъв е мащабът на COVID заплахата зад числата?

В статистиката за смъртността Петър Пушкаров вижда баща си. Заразата го отнема през януари. Искал да се имунизира, но не дочакал реда си за ваксина. Малко след това вирусът погубва и бабата на Петър.

„Просто адът за нас продължи доста време, тъй като съпругата ми също беше в болница с близнаци, бременна, родиха се живи и здрави, но 9 дни след това всички се разболяхме и целият кошмар започна отново“, разказва Петър.

Според националната статистика, 2021 г. се очертава да е най-смъртоносната година поне от 2016 г. насам по обща смъртност.

Математици обясняват, че смъртността от КОВИД сега е отражение на заболеваемостта от преди 10-15 дни т.е. след още толкова ще регистрираме нов черен пик.

Прогнозите са, че средно на ден около изборите ще регистрираме по 200 смъртни случаи от COVID. Ако мерките не бъдат разхлабени и настоящите се спазват, заболеваемостта ще се „укроти“. И това е започнало, но съвсем плахо.

„Очаквам да се задържат или тези нива, или да има спад за следващата седмица, ако не се предприемат неразумни действия, свързани с връщане на малките ученици“, коментира математикът Лъчезар Томов.

Петър призовава към ваксиниране - шанс, който баща му не е имал. „Апелирам хората към дисциплина и отговорност, защото това е война, в която се губят ценни животи“, казва той.

От началото на епидемията, вирусът е погубил над 24 хиляди души у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари