Зад шпионския скандал изплуваха бизнес интереси на Пеевски

1
Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев лично разкриха пред журналисти във вторник, лъснаха ключови икономически интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски
Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев лично разкриха пред журналисти във вторник, лъснаха ключови икономически интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски Снимка: БГНЕС

Според прокуратурата единственият обвиняем - Николай Малинов, е обсъждал продажбата на "Дунарит", "Виваком" и TV7, за да финансира медии и партия

Зад предполагаемия шпионски сценарий, който главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев лично разкриха пред журналисти във вторник, лъснаха ключови икономически интереси на депутата от ДПС Делян Пеевски. На брифинг, на който не бяха позволени журналистически въпроси, от държавното обвинение описаха сложни взаимовръзки между бившия банкер Цветан Василев, пенсионирания генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, руския бизнесмен Константин Малофеев и председателя на движение "Русофили" Николай Малинов. В крайна сметка последният е с повдигнато обвинение за шпионаж в полза на чужда държава или организация, пише вестник СЕГА.

Детайли по обвинението най-напред даде главният прокурор Цацаров. По негови думи с помощта на ДАНС е установена действаща схема за изпиране на пари, която се ползвала за трансфер на финансови средства от ръководители на чужди организации, които имат интереси в политическия живот в страната. "По този начин се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на България и представляват опити за целенасочено влияние по отношение на нейната външна политика", коментира Цацаров. Той добави, че са събрани доказателства за пряко участие на председателя на "Русофили" и бивш депутат от БСП Николай Малинов в описаната схема, като освен това той е предавал информация, защитена от закона.

Организациите, за които Малинов е работил, са две - Общество "Двуглав орел" и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ), чиито седалища са в Руската федерация. Леонид Решетников е зам.-председател на първата организация и бивш шеф на РИСИ. "Днес Малинов е привлечен в качеството му на обвиняем по чл. 105 от НК за шпионаж. Той е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" от 50 хил. лв. и със забрана да напуска България", заяви Цацаров. Той добави, че на ген. Решетников е наложена забрана за влизане на територията на България за срок от 10 г. 

Повече подробности за събраните доказателства по случая даде зам. главният прокурор Иван Гешев. По негови думи в хода на разследването е установено, че Николай Малинов е приел срещу заплащане да изпълнява задачи, възложени му от ръководителите на посочените организации. При претърсванията на имоти в София, Брезник и Перник са иззети множество веществени доказателства - компютърна конфигурация, мобилни телефони и документи. От изявлението на Гешев става ясно, че ключовото доказателство на прокуратурата е тайнствена "докладна записка" на руски език относно "необходимата геополитическа преориентация на България, или това, което ние наричаме проект "България". "Докладната записка е изготвена с цел информиране на вече посочените организации каква е настоящата организация в България и какви мерки трябва да бъдат взети, така че да се промени геополитическата ориентация", коментира Гешев. В документа се посочвало, че усилията за противопоставяне на Запада и Русия трябва да се концентрират в пет основни направления - дейност на неправителствения сектор, създаване и поддържане на интернет сайтове, собствен телевизионен канал, влиятелен аналитичен център и нова политическа партия. Малинов изрично записал, че всичко това трябва да се случи по таен начин, а не явно.

Зам. главният прокурор каза още, че в докладната записка Малинов написал, че "е нужна сериозна поддръжка за осъществяването на сериозен пробив в националното информационно пространство, за което са необходими сериозни инвестиции". Във връзка с това самият Малинов отбелязал, че са предприети действия за безвъзмездно прехвърляне на активи на стойност половин милиард евро от страна на Цветан Василев към руснака Константин Малофеев. Зам. главният прокурор уточни, че Малинов сам е посочил в документа, че контактите му с Малофеев били осъществени по препоръка на ген. Леонид Решетников. Абсолютна загадка е защо в документа са записани подобни детайли, след като докладната записка е била предназначена именно за организации, управлявани от Решетников. "Налице са доказателства, че Решетников и Малофеев осъществяват дългогодишна съвместна дейност в различни организации, сред които "Двуглав орел" и благотворителния фонд "Св. Василий", коментира Гешев. "В периода от януари до март 2015 г. е постигната договореност за прехвърляне на активи на "Виваком". Военнопромишленият комплекс: предприятията "Дунарит" и "Авионамс". Медийният сектор - ТВ7, Нюз7 и Супер 7", изреди зам. главният прокурор. Малинов обаче отбелязал, че сделката с телевизията не се е получила, "тъй като държавата беше изцяло срещу нас и не позволи регистрация на новия собственик с проруски профил".

"Там е посочено още, че компанията "Виваком" трябва да бъде придобита от чужда фирма чрез съдействието на руската банка ВТБ и инвеститор", разкри Гешев. Тази схема обаче не се осъществи, макар че официално се твърдеше, че руският бизнесмен Малофеев има интерес към телекома. "Виваком" бе продадена на бизнесмена Спас Русев в края на 2015 г. за 330 млн. евро. В момента тази сделка се оспорва в различни международни съдилища от две офшорни компании, зад които стои друг руснак - Дмитрий Косарев. Ответник по делата е и ВТБ, която първоначално придоби телекома заради невърнат заем, а после го продаде на Спас Русев.

Гешев заяви, че освен докладната записка е открит и документ със заглавие: "Придобиване на контрол върху "Дунарит" от Емко ЕООД". "В същия се описва и схема на сделка между няколко компании, които са контролирани от Цветан Василев и Емилиян Гебрев, чрез които предприятието "Дунарит" да стане собственост на последния", уточни той. Сагата с дружеството от военнопромишления ни комплекс се вихри вече 2 години. "Дунарит" беше един от апетитните активи на фалиралата КТБ. След обявяването на банката в несъстоятелност Емилиян Гебрев прави опит да придобие завода, като увеличи капитала му, но офшорката "Виафот" започва съдебна битка срещу сделката. Документи от Panama papers, които сайтът "Биволъ" публикува, разкриват, че краен собственик на кипърската фирма е Александър Ангелов, спряган за адвокат на Делян Пеевски.

Цитат - Леонид Решетников пред Нова телевизия

„Американците са започнали кампанията „руски шпиони в България". Не съм искал информация от Малинов, но със семейството му съм в близки отношения."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари