Забраняват флашките на чиновници

0
Администрациите трябва да приемат правила, които да забранят или силно да ограничат ползването на устройства за външна памет като флашки и външни харддискове на служебни компютри
Администрациите трябва да приемат правила, които да забранят или силно да ограничат ползването на устройства за външна памет като флашки и външни харддискове на служебни компютри Снимка: iStock

Администрациите трябва да приемат правила, които да забранят или силно да ограничат ползването на устройства за външна памет като флашки и външни харддискове на служебни компютри.

Това предвижда проект на наредба за изискванията към мрежовата и информационната сигурност. Тя е подготвена от Държавна агенция “Електронно управление” и се предлага от вицепремиера Томислав Дончев, пише 24 часа.

Правилата ще важат не само за чиновниците, но и за болниците, училищата, нотариусите, банките, енергийните фирми, ВиК сектора и транспортния бранш, както и телекомуникационните оператори, защото предоставят общественозначима услуга, гласи проектът за наредбата.

Паролите за достъп до служебните компютри трябва да съдържат поне осем символа, а когато е парола на компютърен администратор, трябва да е с поне 12 символа, предвиждат новите правила за киберсигурност. Освен това, когато някой от айтитата се разболее и излезе в болничен, паролата му ще се спира, докато не се върне на работа.

Всяка фирма, която въвежда стандарта на държавата за мрежова сигурност, трябва да създаде звено за информационна сигурност. То ще е пряко подчинено на изпълнителния директор. Същите звена ще бъдат направени и в администрацията.

За да са сигурни информационните системи и да не се стига до сривове като този на Търговския регистър, са предвидени редица мерки в новата наредба.

Базите данни, софтуерът и уеб достъпът на всяка система трябва да са на три отделни сървъра, достъпът между тях да бъде контролиран на различни нива, за да се предотвратят хакерски атаки и пр.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари