За пръв път обявиха скалата за оценяване преди матурата

0
За пръв път обявиха скалата за оценяване преди матурата
Снимка: Дневник

4356 ученици пропуснаха задължителната матура по български език и литература вчера. По списък на изпита трябваше да се явят 58 442-ма зрелостници, но реално броят е бил 54 086, пише в."Монитор".

Около 2101 от подалите заявление не са били допуснати”, отчете просветният министър проф. Анелия Клисарова вчера. Това са учениците, които са получили двойки за срока и нямат право да държат задължителната матура.

Останалите пък не успяха да положат държавния изпит, защото са се успали или просто са решили да не ходят. Утре ще се проведе и втората задължителна матура по предмет по избор. На нея ще се явят 60 182 младежи, като сред тях ще има и такива, които миналата година са били скъсани.

И тази учебна година най-много зрелостници са предпочели да се явят на изпит география и икономика - 16 659. На второ място се нарежда биология, следвана от английски език, философия, математика.

Тази година за първи път преди матурата от МОН обявиха предварително скалата на оценяване. Оказа се, че точките, съответстващи на оценките, са същите както и през миналата година.

Така прагът за тройка е 23 точки. За „добър” са нужни 41 точки, за петица – 59, а за отличен 77 от общо 100 точки. Последният 41-и въпрос, в който зрелостниците трябва да пишат интерпретативно съчинение или есе, носи 30 точки. Това означава, че абитуриентите могат да получат отлична оценка, без да пишат по последната задача при условие, че са отговорили на всички предишни въпроси.

Тази скала важи за всички предмети на тазгодишната матура. „След анализ ще преценим дали през септември да обявим нова скала с по-висок минимум на точките, тъй като нашата цел е да гарантираме грамотността и знанията на зрелостниците”, обясни Клисарова. В интервю образователният министър заяви, че от много време университетите у нас се оплакват, че кандидат-студентите не са достатъчно грамотни. Затова от МОН решили да въведат твърдата скала, за да се гарантира ниво на образование, което всички зрелостници трябва да имат.

Както всяка година и сега сайтът на МОН блокира. Няколко часа след изпитите на него трябваше да бъдат качени всички задачи.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари