За първи път трансплантираха част от бял дроб от баща на син

0
Операцията може да осигури на момчето щастливо детство, което то досега е прекарвало по болници
Операцията може да осигури на момчето щастливо детство, което то досега е прекарвало по болници

Операцията може да осигури на момчето щастливо детство, което то досега е прекарвало по болници

Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор е извършена за първи път в Италия, съобщи ТАСС, позовавайки се на в. "Република".

Според изданието баща е станал донор на 5-годишния си син, който е роден със сериозна патология.

По-рано момчето вече е претърпяло трансплантация на костен мозък, като бащата отново е бил донор, допълва БТА.

Операцията може да осигури на момчето щастливо детство, което то досега е прекарвало по болници. Трансплантацията е извършена в болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо - същата, в която го лекуват от коронавирусна инфекция по време на първата вълна на пандемията, обхванала Италия в началото на 2020 г.

Операцията, направена във вторник, има малко аналози в Европа. Трансплантация на донорски орган от човек, който не е починал, вече е извършена в Япония и САЩ. В Италия обаче това е първият подобен прецедент.

Интервенцията се е наложила, след като имунологичната реакция на трансплантирания чужд "материал" под формата на костен мозък е довела до влошаване на общото състояние на детето. В резултат на това то е могло да диша само с помощта на апарат за изкуствена вентилация. Само ден след операцията момчето вече може да диша самостоятелно. Лекарите обаче предпочитат да изчакат състоянието му да се стабилизира напълно, преди да говорят за успешна интервенция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари