За 5 години, приемните семейства са се увеличили 10 пъти!

0
Жена, на възраст над 45 години, с пораснали деца и със средни доходи. Това е профилът на типичния приемен родител
Жена, на възраст над 45 години, с пораснали деца и със средни доходи. Това е профилът на типичния приемен родител Снимка: news7

10 пъти са се увеличили случаите на приемни семейства за последните 5 години

Над 10 пъти са се увеличили децата, отглеждани в приемни семейства, само за последните 5 години. В същото време има срив при осиновяванията. това показва доклад на Агенцията за социално подпомагане за миналата година.

Жена, на възраст над 45 години, с пораснали деца и със средни доходи. Това е профилът на типичния приемен родител. В тази категория се вписва Мария Благоева. Преди 7 години решава да помага на деца лишени от родителска ласка.За това става приемен родител на Георги и Гергана. Споделя, че отглеждането на двамата е различно от това на нейните деца.

"По-различно е, тези деца бързо дават плодове, бързо се променят, бързо оценяват това, което получават. Въпреки че в началото има един момент, в който детето си води неговата битка, то няма доверие, то не може да повярва, че нещо добро му се случва. Те са свикнали добрите неща да им се изплъзват", коментира Благоева. Според представители на неправителствения сектор – с увеличаването на броя приемни родители се намалява качеството на полаганата грижа.

"В последно време ни тревожи това, че качеството на приемната грижа намалява и то не заради хората, които кандидатстват за това да бъдат приемни родители, а по-скоро, заради работата на социалните служби по оценката, утвърждаването и одобрението на приемните семейства", заяви Александър Миланов от Национална асоциация за приемна грижа.

В същото време при една четвърт от приемните родители няма настанени деца- 600 от 2400 приемни семейства чакат деца, въпреки че са обучени. Приемната грижа често се ползва и като като по- бърз път към осиновяване. По закон ако приемно семейство гледа едно дете повече от година, има право да го осинови.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари