Юридически казус заплашва със затваряне спасителен център в Несебърско

0
В спасителния център се полагат грижи за над 200 ранени костенурки
В спасителния център се полагат грижи за над 200 ранени костенурки Снимка: БНТ

В спасителния център се полагат грижи за над 200 ранени костенурки

Спасителният център за костенурки в несебърското село Баня е застрашен от закриване. Причината е юридически казус след смъртта на неговия собственик. В него се полагат грижи за над 200 ранени обитатели, които могат да останат без помощ.

Триног е една от ранените костенурки в центъра. Името му е избрано неслучайно - губи единия си крак след пътен инцидент. Намерен е от доброволци, които го настаняват в центъра за лечение, информира БНТ.

“На 15 юли я намерих на пътя Русе-Варна. Видях, че беше в кръв всичко. Надигнах я, прибрах я в колата и звъннах на центъра”, разказа Анна-Мария.

Ранени на пътя, изхвърлени в контейнери за смет или в трамваи, просто изоставени - това са само част от историите на обитателите.

“Голяма група са 55-те врачани така наречени. Това са едни костенурки, живели дълго време в апартамент с много силни рахитични изменения на черупката, силни деформирани”, каза управителят на спасителния център Ива Лаловска.

Центърът функционира от 2007 г. и е оказал помощ на над 6 хиляди влечуги.

“Знаете ли колко костенурки от дерето спасиха тези хора? Обгорели, със счупени коруби. Трябва да съществува”, убеден е Огнян Стоянов.

Сега обаче, може да бъде закрит, заради юридически казус. След смъртта на управителя на фондацията, който е партньор на Ива, фондацията остава без управление, тъй като те нямат брак. Единствени наследници са техните деца, които обаче са малолетни.

“Няма как да поемат фондацията, а тук има болни животни, които не могат да бъдат изхвърлени. Затова бях подала молба до Бургаския Окръжен съд. Беше ми отказано такова действие и аз обжалвах", обясни ИВа Лаловска.

“Помагам на мама също да събираме листа за костенурките. Събираме цветята, които обичат”, каза малката Карина.

В помощ на Спасителния център се организира и благотворително парти с цел събиране на средства. Само за три дни 55 костенурки изяждат общо 60 марули като имат нужда и от всекидневен прием на калциеви добавки.

За да продължи с грижите, Ива е готова да учреди и нова организация. През това време обаче животът на болните влечуги е в опасност, тъй като идва зима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    И всичко това защото...
    Са били от "модерните" и са живяли и работили без брак. Сега женичката е като патка на лед. Горките костенурки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари