Юлиян Семерджиев: Отказвам да приема, че ТЕЦ-овете са причина за заболявания

0
Какви ще са плюсовете и минусите от закриването на въглищните централи
Какви ще са плюсовете и минусите от закриването на въглищните централи Видео: NOVA

Какви ще са плюсовете и минусите от закриването на въглищните централи

Според проучване бърз отказ от въглищните централи в България ще спаси живота на 3600 души на Балканите. Над 330 души годишно умирали заради замърсяването на ТЕЦ-овете, сочи проучване на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Отказвам да приема, че ТЕЦ-овете са причина за заболявания. Ако бързо се закрият въглищните електроцентрали, това ще доведе до енергийна бедност, а тя ще отнеме повече човешки животи”. коментира Юлиян Семерджиев, председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той каза, че исканията на енергетиците са справедливи, ще ги отстояват докрай и имат готовност за протести.

Семерджиев не приема данните от изследването и твърди, че за 5 години няма завишаване на броя на заболелите заради качеството на въздуха в Димитровград.

На друго мнение е Десислава Микова, координатор на кампанията "Климат и енергия" на "Грийнпийс". Тя поясни, че бърз отказ означава до 2035 г. България постепенно да намали въглищните мощности. Тя коментира, че това ще има огромни ползи за здравето на хората.

Около 30% от замърсяването на София е заради пренос на въздушни маси от ТЕЦ-ове, които са на 30 и на 70 км от столицата, показва скорошно изследване на НИМХ, заяви Микова.

Замърсяването с ултрафини прахови частици за 2023 г. излиза извън границите на България и засяга и Северна Македония, Сърбия, Турция и Гърция”, коментира още координаторът. И допълни, че до 40% от електроенергията в страната ни е произведена от въглищни централи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ГАЦО
    Всичко опорочиха преди прегледите за МПС в КАТ нямаше ръждясали,пушешти а-ли.,а сега много пунктове,че и цената намаляват на половина пък като отидеш се мръщят и протакат прегледа сложили една мацка да провежда прегледите ужас
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари