YouTube ще блокира видеа, които твърдят, че 5G е причината за коронавируса

0
Компанията оповести, че ще премахва видео клипове, които нарушават правилата и стандартите на общността
Компанията оповести, че ще премахва видео клипове, които нарушават правилата и стандартите на общността

YouTube заяви, че ще намали броя на видео клиповете, които биват препоръчвани за гледане на потребителите на своята платформа, които разпространяват неверни твърдения, че 5G технологията е свързана с коронавируса, съобщават от The Guardian.

Компанията оповести, че ще премахва видео клипове, които нарушават правилата и стандартите на общността. Единствено компромис ще бъде направен за тематично конспиративни видеа около 5G, в които коронавирусът не се споменава пряко, като тези видеа платформата определя за „граничната линия на допустимост“.

Видео клиповете, които правят категорична връзка между 5G и новият коронавирус обаче ще бъдат или премахвани или силно ограничавани. Мерките на популярната платформа идват след като през последните 24 часа бяха подпалени над 7 5G базови станции на мобилни оператори във Великобритания, като една от тях всъщност дори не е 5G, но палачите ѝ очевидно не са направили особена разлика, пише Kaldata.com.

Говорител на YouTube каза пред The Guardian, че има „ясни политики, които забраняват видео клипове, популяризиращи необосновани медицински хипотези с категорично крайни позиции, които биват разпространявани от лица, които нямат медицинско образование“, добавяйки, че платформата вече е започнала да намалява препоръчването на видео клипове съдържащи конспиративни теории, свързани с 5G и коронавируса, които могат да дезинформират масово потребителите по света или дори да доведат до крайни действия като подпалването на скъпа частна собственост, каквато са клетките на мобилните оператори.

Времената на криза са трудни за всички ни на много нива, особено пък когато става въпрос за криза, която пряко засяга общественото ни здраве и дори може да застраши оцеляването. В такива моменти, като чели паниката и тревогата са толкова засилени, че ни изпразват от всякакво друго субективно съдържание, освен самият обект на кризата – в случая коронавируса.

В последните няколко седмици започнахме все по-често да ставаме свидетели на публикации в социалните мрежи и платформите за видео споделяне като YouTube на конспиративни теории, които твърдят, че коронавирусът не съществува, а симптомите и смъртните случаи са породени от въвеждането на 5G мрежите в много развити страни по света или че е причинен от базовите станции на 5G. През последните две седмици учените на няколко пъти опровергаха подобни твърдения, но социалното тяло на обществото е сложен и причудлив механизъм и авторитетите често не са достатъчни, освен ако не са авторитарни. Така например днес стана ясно, че въпреки твърденията на научната общност англичани са запалили 5G клетки на мобилните оператори, тъй като смятат, че именно те са причината за надвисналата световна здравна криза.

Във времена като тези, особено важно е да запазим критичното си мислене, емпатията и вярата в авторитетите, тъй като крайните действия доказано не са от полза на никого.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари