Явор Мичев: Да снимаш от въздуха с дрон е сбъдната мечта

1
Русенецът започва да снима още като ученик
Русенецът започва да снима още като ученик Снимка: Кадър Русе Медиа

Уникална снимка от въздуха на бургаските солници спечели награда на Световната фотографска организация.

Неин автор е русенецът Явор Мичев, който се занимава с аерофотография вече 11 години. Снимката, озаглавена „Солта на морето“, е отличена като най-добрия български фотос в конкурса, разказва Русе Медиа.

Явор Мичев започва да снима още като ученик. Запечатва на лентата пейзажи и улични сюжети, които го интригуват.

Разбира се, времената тогава бяха по-сложни, чисто технически  – ленти, проявяване, фиксиране, копирането на снимките беше също сериозна одисея, но въпреки всичко мисля, че почти всеки минава през такъв етап да снима. Въпросът е  колко време ще го държи и докога ще продължи това увлечение. При мен продължи доста и продължава и към момента“, казва русенецът.

Прекъсва заниманията си за кратко като студент, след което отново се завръща към камерата. Само че вече има друга страст – да снима, докато лети. Правил е снимки по всички възможни начини – със самолет, парапланер и дрон.

Преди пет години основно снимах от делтапланери. Това разви една бързина в мен, бързо да преценя, да композирам. Едни от най-височинните снимки, които съм правил, са от самолети или от ултра лека авиация, които позволяват такива полети. Като чисто технологичното развитие на тези безпилотни летателни платформи, наречени дронове, тяхното качество и стабилност вече дава възможност наистина за почти ежедневна работа с тези машинки и това на практика е сбъдната мечта – да снимаш от въздуха по всяко време при всякакви типове осветление, динамично небе и красоти, които имаме трудно би могъл човек да заснеме поради сложността на организиране на един полет със самолет, делтапланер или паракрило да речем“, коментира фотографът.

Според Явор във въздуха важат същите правила за фотографията, но трябва много по-бърза реакция.

Трудността идва от това, че когато човек лети с делтапланер, самолет или паракрило дори, всичко е много динамично, човек не може да повтори един кадър няколко пъти, тъй като няма как да бъде на едно и също място в един и същ момент. Така че там се изисква бързина по отношение на това човек да композира, изключително добро познаване на техниката, за да получиш технически добро изображение“, споделя той.

С развитието на технологиите русенецът започва да използва дрон за въздушните си снимки. Така е направена и „Солта на морето“, която Явор изпраща за конкурса като експеримент.

Подадох изцяло и само въздушни кадри, като лично за себе си подходих с по-абстрактни картини, не толкова класически от птичи поглед населени места или пейзажи да речем. Снимката направих на бургаските солници, като чисто композиционно изолирах един водоем, който е достъпен за хора свободно да извършват бани с морска луга. Картината за мен лично като автор е силно абстрактна. Червена вода с човешки фигури за мащаб“, обяснява авторът.

Снимането с дрон също си има своята специфика. „То изисква много голяма концентрация, тъй като аз се съсредоточавам не само върху конкретното изображение, композиция или параметрите на камерата, с които да направя съответната снимка, а трябва да следя и доста голям обем от информация, който се изписва на дисплея, който пък обезпечава надеждността на полета. Това води до някакво разсейване и трябва човек да внимава за ниво на батерията, за ниво на сигнала, така че това се развива с много летене, с много, много практика, за да може човек да се абстрахира, за мъничко макар, от тази телеметрия, да напрани кадъра, и веднага да се върне към чисто техническата страна. Докато при полета с делтапланер или самолет, винаги съм разчитал на опитни пилоти, летял съм само в тандеми и тогава аз се концентрирам изцяло и само върху заснемането на обекта. В това отношение това е от голяма трудност за начинаещите едновременно да управляват и да снимат, и то качествено. Така че всичко е плод на много, много практика. Може би няма да преувелича, ако кажа, че вече наближавам около 500 летателни часа само с дрон, което смятам, че е сериозен опит“, казва Явор Мичев.

Солта на морето“ ще бъде показана на световна изложба в Лондон, а после ще бъде публикувана в албум с отличените снимки от конкурса.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари