Янев: Събираме Съвета за сигурност към МС заради бежанската вълна

0
"Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България", добави Янев
"Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България", добави Янев Снимка: Фейсбук

Съществуващите към момента национални планове се преглеждат, обясни премиерът

"Съществуващите към момента национални планове се преглеждат. В готовност сме, планираме в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения". Това заяви служебният премиер Стефан Янев в пленарната зала на въпрос за бежанската вълна от Афганистан, предаде БГНЕС.

"Това, което прави българската държава, правителството и всички ангажирани служби, е да следи обстановката в Афганистан и да подготвя националната система за защита на сигурността да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна. Има известно увеличение на мигрантския натиск към границата на България", добави Янев.

Той обясни още, че ситуацията в момента се контролира от МВР и неговите структури, към момента под ръководството на Гранична полиция личният състав, който патрулира, е оборудван с допълнителни средства за наблюдение и високопроходими автомобили, увеличен е с 600 души.

"Прегледани са всички планове, има допълнителна координация вкл. с представители на МО през изминалата седмица. Координацията опира до готовността за увеличаване на патрулите, вкл. с подпомагане от въоръжените сили, било по суша, въздух или море, ако е необходимо", уточни Янев.

"С моя заповед в МС с участието на всички министерства, службите за сигурност, агенции и НПО и БЧК е създадена координационна група със задача следене на обстановката, оценяване на факторите, така че този анализ на ежедневна база да е на разположение на държавата за вземане на незабавни мерки и реакция там, където е необходимо", подчерта служебният премиер.

"За опазване на границата имаме два обекта, първостепенно значение е границата с Турция, където са основните пътища за преминаване, но и границата с Гърция. И на двете граници са направени координации с държавите съседки по линията на миграцията и по линията на МВР и на национално ниво е направена организация. Съгласен съм с оценката, че временното възпрепятствано съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, нуждаещи се от спешен ремонт. Парламентът може да помогне с допълнителен бюджет за оградата по границата. Обмисляме и сме пред вземане на решение да централизираме дейността по охраната на държавата граница изцяло върху МВР, тоест Гранична полиция. В момента има смесване на отговорностите, областните управители имат отговорност за поддържане на съоръжението, т.нар. ограда, а Гранична полиция охранява. За поддържане на съоръжението трябва централизация", смята Янев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари