Вторият помощник-капитан на кораба "Вера Су" получи условна присъда

0
28-годишният турски гражданин по непредпазливост е причинил щети за близо 6,7 милиона лева на корабособственика
28-годишният турски гражданин по непредпазливост е причинил щети за близо 6,7 милиона лева на корабособственика Снимка: БТА / архив

28-годишният турски гражданин по непредпазливост е причинил щети за близо 6,7 милиона лева на корабособственика

Условна присъда получи вторият помощник-капитан на кораба „Вера Су”. Решението е на Окръжния съд в Добрич. Магистратите наложиха условно наказание лишаване от свобода за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок на 28-годишния турски гражданин.

Той беше признат за виновен, че на 20 септември 2021 г., в акваторията на Черно море, край бреговата ивица в между Камен бряг и КК „Русалка“, е допуснал засядането на кораба, плаващ под панамски флаг. На въпросната дата той е бил на вахта, но заспал, нарушавайки правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците. Така по непредпазливост е причинил щети за близо 6,7 милиона лева на корабособственика, информира NOVA.

Делото беше гледано в отсъствието на подсъдимия, защото той е в родината си, а оттам отказват съдебна поръчка за призоваването му. Присъдата не е окончателна подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Припомняме, че миналата година капитанът на товарния кораб получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години. Изпълнението му обаче се отложи за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим ще трябва да заплати половината от направените по делото разходи.

През април 2022 година бившият министър на транспорта Николай Събев съобщи, че разходите по изтеглянето на „Вера Су” са на обща стойност почти 3 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари