Втори ден 17 000 абонати в Русе нямат парно и топла вода

4
Детските градини и училищата се отопляват с печки
Детските градини и училищата се отопляват с печки Видео: БНТ

Детските градини и училищата се отопляват с печки

Авария на ТЕЦ-Русе остави без парно целия град. От топлофикационното дружество обещават да решат проблема в рамките на деня. За да не се прекъсва учебният процес, детските градини и училищата, които са останали на студено, се отопляват с печки.

17 000 абонати от Русе останаха неприятно изненадани снощи от Топлофикация. И в момента те са без парно и топла вода. А причината е повреда в два от топлопреносните котли на топлофикационното дружество, информира БНТ.

В момента екипи работят по отстраняването на аварията. Тя обаче е поредна за този сезон. От дружеството признаха, че топлопроводите в града са стари и амортизирани и се нуждаят от подмяна. Ако до 48 часа парното не бъде пуснато, абонатите ще бъдат компенсирани.

Росица Венкова научава за аварията от социалните мрежи. Казва, че отдавна е свикнала с честите повреди на Топлофикация, но ѝ пречат на работата като фризьор.

"Друг път съм си мила клиентки със студена вода. Толкова неприятни и конфузни ситуации се получават. Плащам за нещо в крайна сметка, което не получавам като услуга и не мога да бъда спокойна. Просто мисля, след като зачестяват тези аварии, да премина на отопление с климатик и да приключа отношенията си с Топлофикация", казва Росица.

Заради липсата на парно 5 детски ясли са преминали на електрическо отопление. Много родители обаче се притесняват за децата си, които трябва да учат онлайн от студените си домове.

Отстраняването на аварията се е забавило, защото е трябвало да се изчака повредените котли да изстинат, за да могат екипите да работят по тях.

"Надяваме се към 1 часа да приключи ремонта и да бъде възстановено топлоподаването, което евентуално до русенци ще достигне, докато старата вода позагрее, ще бъде около ранните вечерни часове", каза инженер Севдалин Желев, изпълнителен директор на „Топлофикация-Русе".

Освен с котлите, Топлофикация има проблем и с топлопроводите в града, които често излизат извън строя. Те са 80 км, но трудно могат да бъдат сменени, защото само един километър струва 1 милион лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари