Втора жертва на Валиумния изнасилвач в София

0
Съседите на холандеца в „Зона Б-5“ живеят в страх
Съседите на холандеца в „Зона Б-5“ живеят в страх Видео: bTV

Втора жена в София е подала сигнал, че е била изнасилена от известния в Холандия като Валиумния изнасилвач.

Това разбра bTV от свои източници. Гражданинът на Нидерландия, който живее у нас, беше обвинен в брутално изнасилване на 32-годишна майка на 3 деца по Коледа.

Новият сигнал е за посегателство, станало в края на октомври. Подала го е унгарска гражданка. Описаното от нея е сходно с другия случай – запознала се с Йохан С., по своя воля дошла в жилището му, където била упоена от него и след това той се гаврил с нея. Деянието се разследва.

Междувременно мъжът e под домашен арест, а съседите му в „Зона Б-5“ живеят в страх.

Присъда и скандали в няколко държави

Историята на Йохан С. започва през 2006 г., когато 3 жени в родната му Холандия подават сигнали за това, че са били упоени и изнасилени от него. Заради използваното от него средство за посегателствата става известен като Валиумния изнасилвач и става един от най-търсените престъпници в страната. Прокуратурата даже взема решение да разпространи името му и снимка с цел да предпази други потенциални жертви.

Откриват го в Бразилия, откъдето е екстрадиран. Холандският съд първоначално му дава 10 г. лишаване от свобода, но след обжалване присъдата е намалена. Причината – не било достатъчно добре доказано, че Йохан С. е използвал упойващи вещества за осъществяването на престъпленията.

След като излиза от затвора през 2010 г., мъжът прави всичко възможно, за да заличи онлайн следите от действията си. Мести се в Полша, където работи в изследователски център. Разкрит е и отива в Малта. Там голяма публичност придобива сигналът на местната му приятелка, че е била изнасилена от него. Той отрича, като твърди, че в основата е скандал за пари.

Води се неосъждан

Той не отговаря на позвъняванията ни, отказа и да ни отвори вратата на апартамента, в който е под домашен арест.

Адвокатът му Драгомир Александров също отказва да даде изявление на този етап. Обясни, че клиентът му де факто е осъждан за изнасилване в Нидерладния през 2007 г., но де юре е с чисто съдебно досие, защото вече е реабилитиран.

Снимка: bTV

Въпреки множеството сигнали, разследвания по подозрения за изнасилвания на жени в Нидерландия, Испания, Малта и няколко години в затвора в Нидерландия, Йохан С. се води неосъждан, защото е оправдан по всички случаи, освен този, за който е реабилитиран.

Живот в страх

Съседите му от „Зона Б-5“ са изненадани, но след посегателството по Коледа си припомнят и други странни случки от месеците преди това. Миналата година холандецът бил пребит – неизвестен нападател му докарал комоцио. Става дума за инцидент, който значително предхожда двата сигнала за изнасилвания. Опасенията на хората са, че близки на други жертви могат да започнат да си отмъщават.

Не е само това – никой не иска да живее до осъждан изнасилвач.

Снимка: bTV

„Очевидно е , че този човек е, така да се каже, психопат – човек, който не можеш да предположиш, че е склонен да проявява такива дейности. Това ме навежда на мисълта, че всъщност той може във всеки един момент да превърти така да се каже и не е ясно какво може да стори. Не мислим, че такъв човек е редно да е в жилищна кооперация. С толкова много деца, с толкова много семейства“, коментира съсед на Йохан С.

Снимка: bTV

Съседи, които отказаха да застанат пред камерата ни, споделиха, че след Нова година са променили напълно навиците си – не излизат сами, избягват да се прибират късно и живеят под постоянен стрес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари