Всяко второ пиле e пълно с бактерии

1
Поради условията на отглеждане върху оперението на пилетата, чревните бактерии почти винаги присъстват
Поради условията на отглеждане върху оперението на пилетата, чревните бактерии почти винаги присъстват

Наскоро федералното правителство на Германия съобщи, че всяко второ пиле, което се предлага на пазара на дребно, е заразено с бактерии, които причиняват диария. Затова трябва да знаете как да се защитите

 Важно: пилето не трябва да се мие преди готвене, съобщава zdrave.to

Как бактериите влизат в пилешкото месо?

Това се дължи на санитарните условия в кланиците. Поради условията на отглеждане върху оперението на пилетата, чревните бактерии почти винаги присъстват. При клането на пилетата, тази бактерия често попада в самото месо и не умира в него по време на транспортирането, ако се извършва при температура над –20 ° C.

Защо да не измиете пилешко месо?

Когато измием пилето, капки от повърхността му се разпръснат върху кухненски повърхности, те могат да съдържат бактерии. Така те се оказват, например, на дъската за рязане. После нарязвайки зеленчуци, върху нев, се излагаме на риска от заразяване с тези бактерии. За да се предпазите, не е достатъчно само да избършете повърхностите, те трябва да бъдат измити и дезинфекцирани.

Как да премахнете бактериите от пилешкото месо?

Не можете да го направите стерилно, но можете да намалите броя на бактериите върху него и да предотвратите по-нататъшното им размножаване. За целта отстранете месния сок, тъй като той е благоприятна среда за растежа на бактериите. След това сварете пилето. Именно топлинната обработка най-добре убива бактериите. Много е важно старателно да миете ръцете си след работа със сурово месо.

Бактериите в пилето умират при условия, когато температурата вътре в него достигне 72 ° C и ще останат така две минути. Разбира се, пилето се готви по-дълго, но за да се затопли месото до тази температура, трябва да мине време.

Как да се измери температурата вътре в пилето?

За да направите това, можете да използвате специален термометър за месо, който на достъпна цена може да бъде закупен в много големи магазини. Ако нямате термометър, проверете степента на готовност на пилето, като го нарежете. Месото вътре трябва да е бяло - това означава, че е добре изпечено или сварено, а в него не са останали опасни бактерии.

Как иначе можете да се предпазите от патогени?

За да размразите месото, го поставете върху сито или друга повърхност на мрежата, като под него поставете контейнер. Така цялата вода ще се оттича, за да не се създаде среда за възпроизвеждане на бактерии. Пилето трябва да се размразява в хладилника, а не на стайна температура

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари