Всяко шесто дете с двойка по математика на матурите за четвъртокласници

0
Тази задача как да бъде променена учебната програма ще бъде работена през лятото", заяви просветният министър акад. Николай Денков
Тази задача как да бъде променена учебната програма ще бъде работена през лятото", заяви просветният министър акад. Николай Денков Снимка: БГНЕС

Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература

Почти всяко шесто дете е с двойка по математика, показват резултатите от матурите след 4 клас. Забелязва се и обедняване на речника на учениците. Въпреки това общият резултат от изпитите е сравнително висок, посочват от Министерството на образованието. Но ще излязат и с анализ на оценките.

Четвъртокласниците имат по-добри познания по български език и литература отколкото по математика, показват резултатите от т.нар. малки матури. Средният резултат по български е 5, а по математика – 4.

"Бях на матурата и съм доволен от българския, че имам шестица, но от математиката нещо не съм доволен, майка ми казва, че нещо съм ги оплескал", сподели четвъртокласникът Любчо пред Bulgaria ON AIR

Резултатите показват, че не само Любчо се е затруднил със задачите по математика. С двойки са 17 % от децата.

По български език пък се забелязва обедняване на речника на децата. Цели 88% от тях например не могат да обяснят значението на думата „пожарникар“, сочи анализът на образователното министерство. Г-жа Минкова от 119-о училище в София не е съгласна с тези изводи.

"Достатъчно работим четене с разбиране, достатъчно книги се четат лятото, достатъчно текстове имаме по четене, аз не съм забелязала такива дефицити", посочи Екатерина Минкова.

В сравнение с 2021 г. при тазгодишните средни стойности се наблюдава лек спад в резултатите от националното външно оценяване. Този випуск четвъртокласници имаха три поредни години онлайн обучение заради пандемията от Ковид-19, което също е оказало влияние.

"Очевидно има проблем с математиката, но трябва да се каже точно какъв е и как трябва да бъде решен. Тази задача как да бъде променена учебната програма ще бъде работена през лятото", заяви просветният министър акад. Николай Денков.

До края на юни трябва да бъдат готови докладите от експертните комисии, които да посочат къде точно са проблемите в учебните програми и какво би трябвало да се промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    В.П.
    Евгения Костадинова е в МОН от1994 година ! Такива като нея и Янка Такева,връстнички на баба Илиица, ръководят нещастното ни образование ! И тоя ''Бухенвалдски манекен''- Денков ,уж шеше да ''реформира'' нещо ! Грънци ! Дай пари на даскалите, пък за знанията им- после!
  • 1
    4
    Който и да е
    Нещо сте в грешка... Пожарникар е бивш министър-председател.
  • 11
    3
    Оффф
    "Цели 88% от тях например не могат да обяснят значението на думата „пожарникар“". И понеже ми се мерна нейде из новините мнението на някаква "професорка", че децата масово отговаряли, че "пожарникар е този, който гаси огън", но според нея това не било правилно защото "не всеки, който гаси огън е пожарникар" ?!?!?! Ти да видиш професорска мисъл! Става дума за деца на 10 години! Каква друга дефиниция за пожарникар се очаква да дадат? Може би нещо от рода: "Пожарникар е биологична единица от рода хомо-сапиенс, обучена да овладява неочаквани термични инциденти, използвайки физични принципи и възползвайки се от постиженията на съвременната химия".
  • -1
    2
    до 1
    Като ти гледам правописа си завършил някакво даскало за деца с ментални проблеми.
  • 2
    1
    colibri
    Четенето с разбиране го имаше и по соца. Нека не упрекваме децата-живеят по-вече във виртуален свят. Резултатите по математика са недобри още от соца-просто материалът е по- сложен за децата. Аз учих по метода на проф.Фол и подобните му,но все още се ползвам от знанията,придобити от това време.Надграждам знания и умения, които не са особено полезни-все още чета различни книги, слушам музика,обичам хората около мен.Другият професор беше Сендов-неговото мото-математиката е навсякъде!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари