Всички влизаме в регистрите на МВР!

0
Досиетата ни ще включват данни дори за естеството на връзката, която имаме в момента
Досиетата ни ще включват данни дори за естеството на връзката, която имаме в момента Снимка: БГНЕС

МВР ще може да събира огромно количество информация за всеки гражданин, дори ако той няма криминална регистрация или е осъждан.

Това става ясно от нова инструкция, пусната за обществено обсъждане. На пръв поглед тя е насочена към определени групи хора като бивши затворници, рецидивисти, хулигани, домашни насилници и други. Но тъй като правомощията на полицията са описани с доста разтегливи формулировки, те могат да се насочат срещу всеки, пише в утрешния си брой вестник "Сега".

В инструкцията се посочва, че става дума за "дейност по предотвратяване и пресичане на престъпления и други правонарушения, която се осъществява чрез обща и индивидуална превенция". В индивидуалната превенция се предвижда беседа между служител на МВР и гражданин, по време на която се попълва анкетна карта с информацията за лице, "представляващо интерес". Освен стандартните данни като три имена, ЕГН, постоянно местожителство и настоящ адрес и предишни осъждания полицаите ще събират и информация за ръст, телосложение, цвят на очите, коса, особености на лицето, говора и походката, белези, татуировки, за телефон (не само телефонния номер, а марката, модела и IMEI номера на устройството, който позволява апаратът да се проследява, дори ако е изключен). Ще се описват местоработата и автомобилите (номер, марка, модел и цвят).

Особено интересна е графата "Връзки", където ще се отразява информация за обкръжението на човека: "имената, прякорите, адресите, телефоните и характера на връзката - приятелска, престъпна, роднинска и т.н.". МВР ще иска да знае и посещавани места - "сборища, предпочитани заведения, адреси и т.н.".

На практика инструкцията дава на МВР широки правомощия да събира информация не само за конкретен човек, а и за всички около него, се казва още в публикацията на вестник "Сега".

Източник: Сега
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари