Всички, които носят имена на български светци, празнуват имен ден днес

1
Честито на имениците!
Честито на имениците!

На втората неделя след Петдесетница Православната Църква отбелязва Неделята на всички български светии.

На този ден се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци, научаваме от БНР.

Те са се отличавали с благочестив живот, изповядвали са в пълнота Христовата вяра, били са хора на вярата и духа и всеки с делата си е заздравявал спойката между църква, народ и държава.

Това е най-новият подвижен празник в нашия църковен календар, началото му е поставено през 1954 година. Посветен е на тези светци, чиито имена днес не знаем.

Българските светци олицетворяват националната ни съдба, защото всеки период от доосвобожденската ни история има своите мъченици. Първият известен по име български светец е едновременно княз и мъченик.

Днес имен ден празнуват всички, чиито имена са на светци-покровители. Сред тях са: Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Който и да е
    Днес е неделя на Всички Светии. Следващата е на всички български светии. Спрете да лъжете хората и да пишете лъжливи статии!!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари