Все повече хора българи злоупотребяват с алкохола

1
Зависим никога не търси помощ навреме
Зависим никога не търси помощ навреме

Границата между употребата и злоупотребата с алкохол е много тънка

Все повече хора в активна възраст злоупотребяват с алкохола. От началото на годината досега 741 души във Варна са стигнали до остра алкохолна интоксикация. Делът на мъжете, които посягат към чашката, е по-голям от жените. 54 деца са злоупотребили, показват данните на община Варна. В града вече 16 години Асоциация на анонимните алкохолици помага за връщането към нормалния живот.

В групите за взаимопомощ идват хора с различни житейски истории. Обединява ги желанието им да се преборят със зависимостта от алкохола. Казват, че началото винаги е трудно, докато осъзнаеш проблема и сам пожелаеш да излезеш от омагьосания кръг.

"Бях стигнала дотам, че нямах желание изобщо да живея. Ако това накрая изобщо мога да го нарека живот, защото то не беше живот, а просто съществуване. Все още не бях загубила работата си, все още не бях загубила семейството си, но всичко беше пълен крах", разказва зависима, цитирана от БНТ.

"Преди да дойда тук бях загубил всякакви приятели, всички ме мразеха и аз мразех всички. А тук намерих приятели и така ръка за ръка вървим напред."

Основно правило в групите е никой да не съди другия. Успелите да се справят със зависимостта си от алкохола дават надежда на другите, които са още в началото. Помагат и психолозите.

"Зависим никога не търси помощ навреме. Обикновено помощ се търси, когато човек стигне дъното, когато се появят някакви проблеми и той си каже, че повече не може така. Другото нещо, с което са полезни групите, това е идентификацията. Да видя, че има други хора като мен, със същият проблем и те са се справили с този проблем", каза Милена Петрова - психолог.

Според лекарите от Клиниката по токсикология във Варненската военноморска болница при непълнолетните няма ръст на злоупотребата с алкохол. За хората над 18-годишна възраст обаче тенденцията е тревожна.

"От 2021, 2022, 2023 бележи върха с най-много интоксикации и те са 687 за тази година. Работещите, заети с работа, на възраст над 40 г., доста често употребяват алкохол. Виждаме, че все повече възрастни хора, дори след 60 години и жени, и мъже, има случаи на остри интоксикации с алкохол", обясни проф. д-р Снежа Златева - началник на Клиниката по токсикология.

Според специалистите, най-трудната стъпка за алкохолиците е да признаят проблема.

"Човек е алкохолик, докато умре. Болестта е нелечима. И с 20, и с 30, и с 50 години трезвеност, човек пак е алкохолик и един пробив, което значи употреба на алкохол, може да го върне обратно. Аз съм трезвен от 13 години и 10 месеца."https://bntnews.bg/

Алкохолик е психиатрична диагноза, казват специалистите, и напомнят, че границата между употребата и злоупотребата с алкохол е много тънка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    CH1CH0 M17K0 80113r4
    Алкохолизма, наркозависимостта, хомосексуалността, стратта/похотливостта, блудството/развратността... това са демони вселяващи се в хоратa, които карат хората да правят тези неща. Винаги когато се извършват, човек после винаги се чувства още по-празен и още по-тъпо. Единственото спасение е Исус и разкаянието. Разкайваш се пред Бог, молиш го да те спаси и всеки ден се молиш на Него и четеш Думата му и Бог ще те оттърве от тези демони. Демоните пак ще се опитват да те нападат, но тогава само като споменеш името на Исус, което е много силно и демоните бягат. Аз имах зависимост към една субстанция, но чрез Бог се излекувах и вече една година не употребявам и изпитвам отвращение само при мисълта да употребявам пак. Когато човек се научи, има в YouTube много канали, които учат чрез науката на прост английски, че тези субстанции и алкохола са чиста отрова, която уврежда органите и ума, тогава става по-лесно да се оттървеш от зависимостта. Алокохолизма също не "болест за цял живот", чрез Бог се лекува, само трябва и ти да искаш да се оттървеш.
  • 8
    3
    Мунчо
    До Очевидно дъртия: Човече, очевидно си изключение, но не си изнасилвай късмета!
  • 2
    2
    Очевидно дърт
    Какво точно е злоупотреба? Аз гоня 70 години. Погребах повечето от наборите си. Малко повече от половин век аз пия по половинка ракия за 24 часа + къде литър винце, къде 2 литра бирица, като млад обожавах голямо коняче или ром с кафето сутрин. Вярно, от 5 години вземам хапчета за кръвно, но най вероятно го дължа на сланината и мазното месо. Аз месо от крилати животни съм ял най-много два пъти в живота си. Изобщо, защо е това "зло" пред "употреба" ? Аз се наслаждавам на алкохола, не му желая зло.
  • 7
    1
    ...
    Ебахте майката на народа и родителите се пропиват а децата се продрусват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари