Все повече деца търсят помощ от психолози, защото са самотни

2
Родителите масово не говорят и не разбират нито емоциите, нито желанията на своите деца
Родителите масово не говорят и не разбират нито емоциите, нито желанията на своите деца Видео: NOVA

Родителите масово не говорят и не разбират нито емоциите, нито желанията на своите деца

Чувството за самота е сред основните проблеми на съвременните деца. Това показват обажданията на Националната телефонна линия. Все повече младежи търсят подкрепа от психолозите със сигнал, че нямат приятели и се чувстват пренебрегнати от родителите и съучениците си. Не липсват сигнали и за упражнено насилие - вкъщи или в училище.

От началото на 2023 г обажданията от деца на Националната телефонна линия са над 7000, като малко над 180 от тях са сигнали за тормоз и насилие, включително и за пренебрегване.

Наскоро имахме случай с момиче, което имаше проблеми с общуването. Беше се скарало с класа си. Тя се обади с въпрос защо се е получило така. Първото нещо е консултантът да свали психическото напрежение и да изгради доверителна връзка, след което да ѝ обясни, че трябва да бъде емпатична, да се отстоява, да казва „не””, заяви Георги Иванов от ДАЗД, предава NOVA.

Фактът, че децата търсят толкова често помощ от непознати консултанти говори за пропуски в комуникацията с най-близките в семейството, смятат и психолози.

Родителите масово не говорят и не разбират нито емоциите, нито желанията на своите деца. Може би защото нямат време и са ангажирани”, каза специалистът Веселин Герев.

Сред другите чести проблеми, за които децата е този за големите очакванията към тях. И дали ще успеят да ги покрият.

Става въпрос най-често тийнейджъри. За тях това е периодът, в който децата изграждат своята идентичност”, каза още Иванов.

Юношеската агресия също остава сред основните проблеми на съвременните деца, показва наблюдението на експертите. От Агенцията за закрила на детето напомнят, че телефонната линия остава напълно безплатна и денонощна. А номерът е 116 111.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари