Володимир Зеленски: Войната с Русия е в нов етап

0
Зимата като цяло е нова фаза на войната, заяви украинският президент
Зимата като цяло е нова фаза на войната, заяви украинският президент Снимка: Володимир Зеленський / Facebook / архив

Зимата като цяло е нова фаза на войната, заяви украинският президент

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че войната с Русия е в нов етап, като се очаква зимата да усложни бойните действия след лятната контраофанзива, която не доведе до желаните резултати поради трайния недостиг на оръжия и сухопътни сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпреки неуспехите обаче Зеленски заяви, че Украйна няма да се предаде. "Имаме нова фаза на войната и това е факт", каза Зеленски в ексклузивно интервю за Асошиейтед прес , дадено в Харков в Североизточна Украйна. "Зимата като цяло е нова фаза на войната", заяви той.

Запитан дали е доволен от резултатите от контраофанзивата, той не отговори еднозначно.

"Вижте, ние не отстъпваме, доволен съм. Сражаваме се с втората (по сила) армия в света, доволен съм", каза той, визирайки руските военни. Но добави: "Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да бъда доволен, но и не мога да се оплаквам твърде много".

Зеленски също така изрази опасения, че войната между Израел и "Хамас" заплашва да засенчи конфликта в Украйна, тъй като конкуриращите се политически програми и ограничените ресурси излагат на риск потока от западна военна помощ за Киев.

Тези опасения се засилват и от вълненията, които неизбежно възникват в годината на изборите в САЩ, и от потенциалните им последици за страната му, която видя, че международната общност до голяма степен се обедини около украинската кауза след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г.

Дългоочакваната контраофанзива, подкрепена от десетки милиарди долари западна военна помощ, включително тежко въоръжение, не доведе до очакваните пробиви. Сега някои украински служители се притесняват дали по-нататъшната помощ ще бъде толкова щедра. В същото време запасите от боеприпаси са на изчерпване, което заплашва да доведе до спиране на украинските бойни действия, отбелязва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари