Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия с тази срещу нацистка Германия

1
Украинският президент внесе в парламента законопроект страната също да започне да чества капитулацията на Третия райх
Украинският президент внесе в парламента законопроект страната също да започне да чества капитулацията на Третия райх

Украинският президент внесе в парламента законопроект страната също да започне да чества капитулацията на Третия райх

Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия сега с тази срещу нацистка Германия през Втората световна война, предаде ДПА.

"Днес, 8 май, когато светът си спомня думите "Никога повече", ние в Украйна придаваме смисъл на тези думи", каза снощи Зеленски във всекидневното си вечерно видеообръщение. Той добави, че става въпрос не само да се пази паметта, но и бъдат защитавани ценности и да бъдат победени агресори.

Европа отбелязва края на Втората световна война на 8 май. Украинският президент внесе в парламента законопроект страната също да започне да чества капитулацията на Третия райх ден преди Русия, която ще проведе днес традиционния военен парад по случай Деня на победата, 9 май (по московско време нацистка Германия капитулира малко след полунощ на 9 май 1945 г.).

"Успехът на украинците в защитата срещу руската агресия определено е противоотрова срещу други агресии", каза още президентът във вечерното си видеообръщение. "Светът може да види как един свободен народ се защитава от завоеватели. Ако ние можем да го направим, значи и другите могат да го направят", изтъкна украинският президент.

С оглед на до голяма степен предотвратените руски атаки с дронове, Зеленски благодари на противовъздушната отбрана.

В цяла Украйна тази нощ междувременно бе обявена въздушна тревога. В Киев се чуха взривове, като противовъздушната отбрана на столицата се е задействала, съобщи агенция Укринформ.

Зеленски не каза нищо за очакваната предстояща украинска контраофанзива, посочва ДПА.

Той само спомена за "добри новини" що се отнася до доставките на боеприпаси, без да даде подробности.

Неназован представител на администрацията на президента Джо Байдън междувременно каза за Ройтерс, че Съединените щати ще обявят нов пакет оръжейна помощ за Киев на стойност 1,2 милиарда долара. Той ще включва системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Помощта може да бъде обявена още днес.

Снабдяването с боеприпаси от месеци е основен проблем и за двете воюващи страни, отбелязва ДПА.

Зеленски също така призова за по-бързо разминиране на Украйна. На площ от 170 000 квадратни километра в страната има мини. Обикновено разчистването на такава територия отнема десетилетия, но Зеленски призова това да стане по-бързо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    25
    Оня от север
    Още една - две контраофанзиви /пробиви/ и целта на бай дън и ФАЩ в тази война ще е постигната - последния украинец ще се е явил пред Спасителя бай Св. ПЕШКО.
  • 1
    24
    Хабиб
    Започна контрата. Това съобщили организаторите от Пентагона! Сега им се ..... мамата на укрите!
  • 2
    23
    Реалист
    Да умираш ти за чужди интереси, за тоз който ти е изкупил земята и фабриките, да ходиш да простиш из Европата, а жените и дъщерите ти да придобиват все по-голяма известност по специализираните учреждения..... Чудя се, да плача ли, да се смея ли или да се тюхкам.
  • -1
    22
    Евроатлантик
    Отново общи приказки с пропагандна насоченост и никаква фактология. Едните стреляли, щото другите не стрелят. И пак ще чакаме чудодейно НАТО-вско оръжие да промени хода на войната. Джавелини, Хаймарси, Абрамси, Леопарди, нам си кви ракети, пари равни на двойния годишен военен бюджет на цяла Русия се наляха. И накрая прогонили две руски роти от единия фланг в Артьомовск/Бахмут. Давайте по-сериозно...
  • -1
    21
    Интересииии
    Всички отдавна знаят, че НАТО е поело логистиката на тази война! Разузнаването е на НАТО, въоръжението е на НАТО, обучението на войниците е на НАТО. Интересите са на америка. Само американците печелят от нея!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари