Володимир Зеленски: Реших да отнема украинското гражданство на Виктор Медвечук

0
Бизнесменът е приближен на Владимир Путин
Бизнесменът е приближен на Владимир Путин Снимка: Личен архив

Бизнесменът е приближен на Владимир Путин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че е отнел украинското гражданство на богатия бизнесмен Виктор Медвечук, който е приближен на руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции. Киев обвинява Медвечук в държавна измяна в полза на Русия.

"На базата на предварително подготвени документи от службите за сигурност и Националната миграционна служба и в съответствие с Конституцията на нашата страна, реших да отнема гражданството на четирима души, сред които и Медвечук и трима други политици", каза Зеленски, предава БТА.

Шейсет и осем годишният Медвечук беше предаден на Русия по време на размяна на пленници и затворници между Киев и Москва в края на септември 2022 г., след като прекара над пет месеца в украински арест.

Бивш депутат, роден в Сибир, Медвечук бе смятан за човека на Владимир Путин в Украйна, където защитаваше неговите интереси в продължение на 20 години, след като двамата се запознаха в началото на 21 век.

След руската инвазия в Украйна богаташът избяга от домашния арест, в който бе поставен и се укриваше, но беше арестуван от украинските специални сили на 12 април. Облечен във военна униформа, с белезници и разрошен, богаташът, който едно време беше един от най-влиятелните хора в Украйна, изглеждаше неузнаваем по време на ареста, кадри от който бяха разпространени от украинските служби.

Медвечук е обект на американски санкции заради ролята му в анексията на Крим през 2014 г.. Той е обект и на британски санкции.

Освен Медвечук засегнати от решението на Зеленски са и Тарас Козак, Ренат Кузмин и Андри Деркташ - трима украински политици, заподозрени във връзки с Русия.

"Ако депутатите на народа избират да не служат на украинския народ, а на убийците, които дойдоха в Украйна, тогава ние ще предприемем съответните действия", каза Зеленски в среднощното си всекидневно обръщение към украинския народ.

В изявлението си освен това Зеленски каза, че Украйна се нуждае от още оръжия от съществено значение, защото Русия събира сили за друга ескалация, предаде Ройтерс.

"Свободният свят има всичко необходимо, за да се спре руската агресия и да се нанесе историческо поражение на терористичната държава", каза Зеленски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари