Володимир Зеленски: Днес имаме добри новини

3
Окупаторите са изтласкани от Ирпин. Отблъскват ги и от Киев
Окупаторите са изтласкани от Ирпин. Отблъскват ги и от Киев

Обръщение на украинския президент Володимир Зеленски:

Мъдри народе на силна държава!

Днес имаме добри новини. Нашите защитници настъпват в Киевска област, възвръщайки контрола над украинска територия. Ирпин е освободен. Много добре! Благодарен съм на всеки и всяка, който работи за този резултат. Окупаторите са изтласкани от Ирпин. Отблъскват ги и от Киев. Но все пак е рано да се говори за сигурност в тази част от областта. Боевете продължават.

Руските войски контролират северната част на Киевска област, разполагат с ресурси и жива сила. Опитват се да възстановят разбитите подразделения. Нивото на загубите им дори от 90% не е аргумент да спрат. Стотици и стотици единици изгорена и изоставена вражеска техника не ги убеждават в това, че това ще се случи с всеки.

Чернигив, Суми, Харкив, Донбас, югът на Украйна - ситуацията навсякъде остава напрегната, много трудна. Това е безмилостна война срещу нашия народ, срещу нашите хора, срещу нашите деца. Към този ден се знае, че са загинали 143 деца. Мариупол остава блокиран. Руските войски не допуснаха днес да се организира никакъв хуманитарен коридор, не допуснаха режим "тишина". Затова сега ситуацията трябва да се възприема балансирано, мъдро. Доколкото може. Без прекомерна еуфория от успеха. Но и без самонавиване. Все още ни трябва време. Все още имаме нужда от оръжия. Все още трябва да се борим, трябва да сме търпеливи. Не можем да си позволим да хабим емоциите в момента. Не можем да завишаваме очакванията. Просто да не прегорим.

Разговарях с лидерите на страните партньори. Беше много активен дипломатически ден. С премиера на Великобритания Джонсън, министър-председателя на Канада Трюдо, канцлера на Германия Шолц, министър-председателя на Италия Драги и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Договорихме се с Великобритания за още по-голяма подкрепа за нашата отбрана и за засилване на санкциите срещу Руската федерация. Канада също така подкрепя по-строга реакция от страна на света на катастрофата, създадена от руските войски в украинските градове.

В разговор с германския канцлер Шолц също обърнах значително внимание на необходимостта от увеличаване на санкционния натиск върху Русия. Благодарих на президента на Азербайджан за хуманитарната подкрепа, оказана на Украйна, информирах за състоянието на нещата в териториите, където са влезли руски войски. Италия се съгласи да стане един от гарантите за сигурността на Украйна в съответната нова гаранционна система, която разработваме.

Утре ще продължа тази дейност. Ще говоря с други световни лидери. Ще работя с международни организации, с народите на Европа и света. Украйна не може и няма да се съгласи с пасивната санкционна позиция на някои субекти спрямо Русия. Не трябва да има никакви "замразени" пакети от санкции - тоест ако руските войски направят нещо, едва тогава ще има някакъв отговор ... Минахме през тази история миналата година, когато казахме, че са необходими силни превантивни санкции срещу Русия, за да се предотврати инвазия. Превантивният пакет не е направен. Започна пълномащабна война. Сега има много намеци и предупреждения за това, че като че ли засилването на санкциите, например под формата на ембарго върху доставките на руски петрол за Европа, ще бъдат затегнати, ако Русия използва химическо оръжие. Просто няма думи.

Помислете само до какво се сведе всичко. Чакайте химически оръжия... Ние, живите хора, трябва да чакаме... И нима всичко, което руските военни правят сега и вече са го направили, не заслужава петролно ембарго? Фосфорните бомби не заслужават? Обстрелът на химическо производство и на атомна центрарала не заслужава? За нас е важно пакетите от санкции да са достатъчно ефективни и сериозни, предвид това, което сега се прави от Руската федерация срещу Украйна.

Ако пакетите от санкции са слаби или не работят достатъчно, ако могат да бъдат заобиколени, това създава в руското ръководство опасна илюзия, че могат да продължат да си позволяват това, което правят сега. И украинците плащат за това с живота си. С хиляди животи. Затова от тази седмица създаваме група от експерти в Офиса на президента – украински и международни, които непрекъснато ще анализират санкциите наложени срещу Русия – върху какво те наистина влияят. Нашата цел е санкциите да работят както трябва. И да няма възможност да бъдат заобиколени. Това трябва да бъде целта на целия демократичен свят, без изключения. Без нито едно. През седмицата ще говоря в парламентите на страните партньори: Дания, Норвегия, Холандия, Гърция, Австралия. Важно е, че това са речи не само пред политици, това са речи пред обществата.

Пред милиони хора, които искат да чуят Украйна и са готови да я чуят, за да ѝ помогнат и да я подкрепят. Които чувстват, че се борим за общата си свобода. Един за всички хора на нашата земя. Навсякъде ще подчертавам, че никой няма право да използва живота на украинците, за да спести каквито и да било доходи в Русия или съвместно с Русия. И украинците не трябва да умират само защото някои не могат да намерят смелостта да предадат необходимото оръжие на Украйна.

Страхът винаги те прави отговорен. Ако някой се страхува от Русия, ако се страхува да вземе необходимите решения, които са важни за нас, по-специално да получим самолети, танкове, необходима артилерия, снаряди, то това прави тези хора отговорни за катастрофата, създадена от руските войски в нашите градове . Защото ако са могли да спасяват, трябваше да спасяват. Народите на Европа, народите по света определено ще ме чуят и ще ме подкрепят. А всички политици трябва сега да се замислят какво ще остане от тях, ако не отговарят на позицията на народа си.

И накрая. Вече традиционно. Точно преди да напиша този призив към вас, скъпи украинци, подписах два важни указа за награждаване на военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна с държавни награди. По искане на нашия главнокомандващ се награждават 302 наши защитници.

Благодаря за службата на всички вас!

Слава на всички наши Герои!

Слава на Украйна!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Вътрешен
    Пристигнало е белото!
  • 6
    3
    Виктор Орбан
    Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува Унгария в реч пред лидерите на ЕС: “…Трябва да решите сами с кого сте“, каза Зеленски, обръщайки се директно към унгарския премиер Виктор Орбан. Орбан отговори в интервюто за унгарската телевизия M1: “Будапеща защитава само унгарските национални интереси. Ние не сме украинци, не сме руснаци - ние сме унгарци...". “…Унгария е на страната на Унгария... Ние помагаме на нуждаещите се, но искаме да гарантираме нашите собствени национални интереси." За разлика от нас, унгарците имат Орбан...
  • 6
    2
    ...
    На всяка една претъпа западна държава и е пределно ясно, какъв фашист е този мизерник. Просто искат да разкостят Русия. Няма да го признаят никога и се опитват да и нанесат максимални щети чрез тази марионетка. Да я отслабят. Да воюват чрез него, а в същото време, комфорта на техните граждани да пострада минимално. Не са чак толкова заблудени, ясно им е защо Русия влезе така грубо в Украйна.
  • 16
    1
    Нели КОЛЕВА
    Журналисти,спрете да уведомявате за всяко излияние на Зеленски.Достатъчно е веднъж на ден.Защо не сте загрижени за другите войни,които също бушуват на други континенти?Там не умират ли деца и възрастни?По мое мнение Вие представяте тези събития много избирателно и необективно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари