Военният министър за мините: Българските рибари могат да бъдат спокойни, но и внимателни

0
Заков каза, че най-големият проблем с тези мини е, че са трудно откриваеми, особено нощно време
Заков каза, че най-големият проблем с тези мини е, че са трудно откриваеми, особено нощно време

"Открити са мини в крайбрежните води в Румъния и в Турция, включително вчера в Турция имаше открита такава и обезвредена, един и същи тип мини на практика. Към момента в българската акватория не са откривани подобни мини"

Това каза военният министър Драгомир Заков, предаде БГНЕС.

Заков посочи, че ВМС провеждат регулярни дейности по наблюдения. ВМС имат съответните способности за прочистване  с относително съвременна техника. „Имаме един доста сериозен капацитет както за наблюдение, така и за предотвратяване на инциденти”, посочи министърът. Заков каза, че най-големият проблем с тези мини е, че са трудно откриваеми, особено нощно време - те не отразяват на практика светлина, поради спецификата на покритието си. "Така че това е единственият риск, но отново ще кажа – има сериозно наблюдение в българските териториални води, включително и в Румъния и в Турция. Така че трите крайбрежни държави-членки на НАТО обменят информация постоянно по темата”, заяви Заков.

„Мисля, че българските рибари могат да бъдат спокойни, но и разбира се и внимателни и когато открият най-малкия съмнителен обект веднага да сигнализират”, каза Заков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари