Водеха се битки в средновековен Червен

0
За осма поредна година фестивалът в Червен разказва за начина на живот, бита, военното дело на нашите предшественици, обитавали тези земи
За осма поредна година фестивалът в Червен разказва за начина на живот, бита, военното дело на нашите предшественици, обитавали тези земи Видео: БНТ 2

Стотици туристи от цялата страна посетиха средновековният град Червен близо до Русе, за да видят крепостта и да станат свидетели на няколко възстановки на битки от 14 век.

За осма поредна година фестивалът в Червен разказва за начина на живот, бита, военното дело на нашите предшественици, обитавали тези земи през Средновековието, съобщава БНТ 2.

Ентусиастите от дружество „Чигот” и „Модус Вивенди” пресъздадоха между стените на средновековния град Червен битка между три враждуващи лагера.

Васил Василев: “През 14 век ние имаме много конфликти с унгарци с турци с византийци, със Златната орда, от всякъде има войски. Битките ни са свободен стил, използваме уменията си от тренировките по фехтовка, показваме максимално възможностите на войните.”

Освен битката, посетителите бяха впечатлени и от самата крепост, която някога е била град, един от най-значимите военни центрове на Втората българска държава.

Радостин Райков, турист: “За първи път идвах тук, не очаквах друг толкова запазен замък да има освен Търново. Наистина автентично запазен.

По-любопитните имаха възможност да се докоснат до военната екипировка от средновековието: мечовете, шлемовете, доспехите, които не са никак леки.

Васил Тенекеджиев: „Те са правени по съществуващи модели и са функционални, ние разбира се, ги затъпяваме, за да не се нараним, но имаме и остри. Имайте предвид, че през Средновековието няма стриктно определени национални оръжия. Войските са ползвали това, което е било най-доброто за времето си.”

Илиян Ласков: „Около 10-тина 12 килограма, в крайна сметка това е една цена, която трябва да се плати. Доспехът се прави за конкретен човек по неговите размери. Не е такъв фактор, колкото прегряването, защото става горещо.”

Костюмите, с които посрещат туристите, пресъздават дрехите на средно заможните, но и не толкова богатите гражданин в средновековна България през 14 век. Фестивалът в крепостта Червен продължава и утре.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари