Вода от манастир край Русе лекува тежки болести

5

Басарбовският манастир е единственият действащ скален манастир у нас.

Намира се на 10 километра от град Русе, в долината река Лом. Както повечето свети места у нас и тук според вярванията се лекуват хиляди болести и се измолват чудеса.

За целта трябва да пиете вода от кладенеца в двора на манастира, който според вярванията е дело на самия светец Димитър Басарбовски, на когото е кръстен и манастира.

Историята на скалната обител започва през 13-14 век, по времето на Второто българско царство. В скалните ниши се оттеглили първи монаси-исихасти, които вярвали, че уединението и молитвата са най-добрият път към Бога.

Постепенно мястото се разраснало и се превърнало в манастир. Няколко века по-късно тук прекарва живота си и свети Димитър Басарбовски. Казват, че приживе благочестивият монах не бил известен.

30 години след смъртта си обаче се явява в съня на една местна девойка и дава указания как да бъдат намерени нетленните му мощи. И до днес те се смятат за чудодейни и са много почитани както в България, така и в Румъния.

Първоначално мощите на светеща били в манастира, но владетелят на Влахия пожелал да ги вземе. Натоварили мощите на светеща на волска талига, но колкото и да опитвали да подкарат конете не успели. След като ги сменили с други животни и отново не успели- оставили мощите в манастира.

По-късно, по времето на Руско-турската война те били натоварени, за да бъдат пренесени в Русия. Пътят обаче минавал през румънската столица Букурещ, в която хората умирали от върлуващата чума. Щом мощите влезли в града, болестта избягала от него.

Затова и румънците измолили мощите да останат в Букурещ и днес всеки може да им се поклони в Патриаршеската Катедрала „ Св. Равноапостоли царе Константин и Елена“.

Според вярващите обаче дори и да се помолите на Св. Димитър в манастира край Русе, молбите ви ще бъдат чути. Това не е единствената причина да се разходите до Басарбовския манастир.

Интересно е да се изкачите по каменните стъпала до църквата в скалите. Дървеният й иконостас е изработен през 1941 г., а до него е изложена икона на Св. Димитър Басарбовски в цял ръст. Казват, че иконата също е чудотворна.

Интересна е и пещерата-гробница на монах Хрисант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари