Внукът на Йордан Радичков отвори книжарница за една книга

1
Йордан призна, че това е една от многото му лоши идеи
Йордан призна, че това е една от многото му лоши идеи Видео: БГНЕС

Йордан призна, че това е една от многото му лоши идеи

Нова книжарница отвори врати на малката софийска улица „Върбица“. Но това не е обикновена книжарница, защото тя е за… една книга. Идеята е реализирана от внука на големия български писател, драматург и сценарист Йордан Радичков, който е кръстен на него.

В интервю за БГНЕС Радичков определи отварянето на книжарницата като една от многото му лоши идеи.

Идеята да направя книжарница за една книга се роди много спонтанно, не е нещо, което съм обмислял твърде дълго време. Бих могъл да кажа, че макар и спонтанно, тя е резултат от мисли, които дълго време съм въртял в главата си и те са били свързани с това, по какъв начин бих могъл да удължа живота на нещо красиво, нещо интересно и нещо, което си заслужава повече хора да видят, тъй като ми се струва, че все повече книги, идеи и хора като че ли остават незабелязани“, обясни Йордан мотива си да създаде такова място.

Радичков добавя, че ще представя по една – две книги на месец. Попитан дали липсата на разнообразие е минус, той отговори, че то присъства в ежедневието на човека, а създаването на книжарницата One Book Bookstore е в отговор на многотията, която е доста по-различна от разнообразието.

По отношение на внасянето на много функции в книжарниците, извън продажбата на книги, като продажбата на канцеларски материали, кафе и пр., внукът на писателя припомня разказ на Чехов, в който човек отваря книжарница на село. В продължение на времето и за да отговори на изискването на селяните, книжарницата се превръща в месарски магазин, а продавачът използва книгите, за да се катери по рафтове и да сваля меса, моливчета и играчки.

Радичков си пожела никога да не се превръща в чеховия герой и да не се продава салам там, където сега се е настанило изкуството.

Всеки, който влезе тук ще види три неща – ще види книгата, ще види мен и ще види и принтове от художници, които са работили по дадената книга”, заяви още младият мъж.

Когато се зароди идеята в мен, реших че за мен е важно заедно с книгата да представя и човека, който е работил по нея. Изискването на книжарницата какви книги ще бъдат представяни тук, е книгите със сигурност вече да са издържали теста на времето, това е непреходна литература, това е сериозна литература, която ще продължава да събужда въпроси, да събужда диалог между хората и заедно с нея се надявам да открия и в добрата литература добро и красиво оформление“, разкри още от целите и задачите на книжарницата си Йордан и добави, че в One Book Bookstore ще се представя и преводна литература, но не е задължително книгите да са излезли в последните дни. Според него дори би било по-хубаво, ако те са излезли преди 5-10 години, защото по този начин ще може да им се обърне внимание и да удължи живота на някои заглавия, които по една или друга причина са останали незабелязани.

Новото място за среща с една книга работи от понеделник до петък, с нестандартно работно време от 10 до 15 часа. В следващите няколко дни обаче това ще бъде нарушено, защото се провежда Коледен базар.

Заради пандемията и всички неща, които се случиха беше отменен и коледният панаир на книгата и реших, че сега мога да покажа и една допълнителна идея, която имах още при отварянето на книжарницата. Ако цялото име на книжарницата е One Book Bookstore винаги съм си мислел, че ще има случаи, в които ще си заслужава да бъде представен един автор с всички негови книги. В случая с този коледен базар реших да представя всички книги на дядо ми – новите им издания, които хората могат да намерят само за 5 дни”, обяви той.

С голяма скромност младият мъж сподели, че помага в книгоиздателството на баща си, а той самият пише повече от 7 години, като до момента има три издадени сборника с разкази.

Чувствам се много добре и свободен когато го правя“, заяви внукът на Радичков.

Той сподели, позовавайки се на думите на Максим Горки, че голямата литература е човекознание и именно тя го вдъхновява, затова се вълнува от темите за човешкия живот, начинът, по който съществуваме тук. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари