Внимание: Романтични киберизмами за Деня на влюбените

0
Измамниците могат да бъдат много убедителни, използвайки емоционални изказни средства и трогателни истории
Измамниците могат да бъдат много убедителни, използвайки емоционални изказни средства и трогателни истории

Измамниците могат да бъдат много убедителни, използвайки емоционални изказни средства и трогателни истории

Романтичните измами в интернет са в разцвета си. Откакто съществуват „мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса” във вид на забрани за напускане на домовете, самотата мъчи мнозина – а други мнозина се възползват ловко с цел облага. Ето, задава се 14 февруари и романтичните измами се очаква да отбележат пик. Внимавайте!

Анна е вдовица на 50 години. Запознала се с Тим в сайт за запознанства. Първоначално си пишели в чат-прозорец на самия сайт, преди да прехвърлят комуникацията си в WhatsApp. Анна разказва, че с Тим са си писали месеци наред, „денем и нощем”. Той живеел, според нея, в САЩ. Разменяли си съобщения по всяко време на денонощието. Споделяли любовта си към музиката, споделяли мечтите си за семейство.

По някое време виртуалният любим на Анна ѝ споделил, че е преживял катастрофа и сега трябва да работи от дома си, защото е обездвижен, но няма лаптоп, разказва историята BBC, цитиран от TechNews. Оплакал се, че си има проблеми в работата, парите не достигат. Разтревожена, тя побързала да му изпрати сума за покупката на лаптоп. Междувременно той ѝ споделил и колко се тревожи заради пандемията. Това още повече затрогнало жената и тя му изпратила още пари.

Тим я помолил да не казва на никого за неговите проблеми, защото се срамувал от роднините си. В крайна сметка Анна изпратила доста помощи и поопразнила сметката си, без да подозира, че Тим е част от добре организирана група, която с това се занимава – да „изпросва” пари от хора от цял свят. Дала личните си спестявания, но и от суми, принадлежащи на дъщеря ѝ. Първоначално излъгала и дъщеря си, за да прикрие липсващите пари.

Романтични измами от този вид процъфтяха през 2020 година, посочват експертите. Статистиките са малко, но британското правителство например оповести, че по този начин през 2020 г. са изгубени общо над 68 милиона лири. Сумата е по-голяма от обема на парите, изгубени заради измами при електронно пазаруване (63 млн. лири)! Сега експертите очакват бум на романтичните измами заради предстоящия празник на влюбените Свети Валентин.

Ковид-19

Пандемията на коронавируса всъщност „затъркаля колелото” на романтичните измами. Заключени по домовете си, мнозина се чувстват ужасно самотни. Търсят компания, търсят приятелство. Търсят го онлайн, най-вече в сайтовете за запознанства. Някои нямат нищо против романтична връзка, други просто искат да има с кого да си общуват. И в двата случая мнозина остават и без компания, и без пари.

Измамниците могат да бъдат много убедителни, използвайки емоционални изказни средства и трогателни истории, за да манипулират хората. Един от най-често експлоатираните мотиви е здравето – жертвата играе ролята на пострадал, който се нуждае от пари за медицински сметки.

Жертвите на романтични измами губят парите си най-често чрез парични преводи, които сами нареждат, и изпращане до „любимите” на подаръчни карти и ваучери. Също така популярна хватка е правенето на подаръци като телефони и лаптопи. Някои наивници дори предоставят достъп до своята банкова сметка или банкова карта.

Пране на пари

Ситуацията се използва от престъпниците и за пране на пари. Неотдавна ABC News съобщи за австралийка, която смятала, че е влюбена в офицер от американската армия, в резултат на което е „изпрала” 150 000 американски долара в полза на бандата, в която членувал нейният „любим”.

Усложняващи обстоятелства

В най-голям риск да станат жертви на романтична измама са самотните хора на възраст около 55-65 години. На такива години много хора са самотни, като в същото време голяма част от тях не се ориентират особено добре в света на новите технологии и неговите тъмни страни.

Измамниците, от своя страна, бързо успяват да убедят наивниците да преминат към комуникация в социални медии или старомодни програми и средства за обмен на текстови съобщения. Претекстът е ясен – „да си говорим на спокойствие”. Ала разговорите в тези програми много по-трудно могат да бъдат проследени.

Понякога измамниците боравят много фино и старателно избягват да искат пари директно. Вместо това те се стремят да съберат лична информация. По-късно тя може да се използва за извършване на измама със самоличността.

Много жертви не съобщават за измамите, свързани с романтични отношения, защото са смутени или се срамуват. Тези, които се осмелят да признаят за случката, имат известен шанс да си върнат парите – или поне част от тях. Някои банки са склонни, ако човек „е положил разумни грижи и има някакъв елемент на уязвимост”, да му възстановят отнетата чрез измама сума.

Съвети

Специалистите имат няколко препоръки към всички, които имат виртуална романтична връзка:

  • не изпращайте никому никакви пари и не давайте на никого достъп до банковата си сметка;
  • не превеждайте пари и не теглете заеми в полза на друго лице;
  • не предоставяйте на никого копия на личните си документи като паспорта или шофьорската си книжка;
  • не инвестирайте пари по съвет на „любимия” или „любимата”;
  • не приемайте и не изпращайте колети от името на другия човек;
  • направeте обратно търсене на изображения чрез търсачките, за да видите дали човекът, с когото си пишете, не използва фалшиви изображения.

Ако се усетите, че сте попаднали в схема за измами, не премълчавайте – свържете се възможно най-бързо с банката си и уведомете, че сте попаднали на измама.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари