Внимание: Мъртвото вълнение се засилва!

1
Ще се създаде ли плажна полиция у нас?
Ще се създаде ли плажна полиция у нас? Видео: BULGARIA ON AIR

Ще се създаде ли плажна полиция у нас?

Червеният флаг все по-често се вее на българските плажове. Огромните вълни тези дни прогониха туристите от първа линия на брега. Те достигаха до 3 метра.

Въпреки че флагът е червен, много от летовниците не се съобразяват и влизат във водата. Морето вече взе и няколко жертви.

"Българите сме малко инати, всеки разбира от всичко и затова стигаме до тези инциденти. Да слушаме спасителите. Това са хората, които отговарят за нашия живот на плажа, докато си почиваме", коментира главният експерт по водно спасяване към БЧК Йордан Иванов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че спасителите са там, за да се грижат за безопасността на хората. Предупреждават ги, но нищо друго не могат да направят.

Именно заради това някои спасители заговориха за създаване на "плажна полиция", която да се справя с неподчиняващите се летовници.

Йордан Иванов обясни, че в другите държави също има такива примери и спасителите водят постоянни разговори с МВР, но все още не са стигнали до консенсус.

Спасителят посочи, че един от видимите белези на мъртвото вълнение е разпенването на водата. По думите му мъртвото вълнение не е водовъртеж, просто ще ни вкара няколко метра навътре.

"Съветваме да изчакаме течението да ни вкара навътре, отпускаме се над водата, пазим си силите и след това сигнализираме на спасителите", обясни Йордан Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари