Владислав Горанов си призна, че не са правили тестове за сигурност

0
Пробив има, но да установим има ли някакви слабости в системата, които са предизвикани от небрежност, и тогава ще коментирам
Пробив има, но да установим има ли някакви слабости в системата, които са предизвикани от небрежност, и тогава ще коментирам Снимка: bTV

Комисията за защита на личните данни започва проверка за теча на данните.

„Не ми е известно да са правени тестове, сигурен съм, че екипът на НАП е изключително професионален. Пробив има, но да установим има ли някакви слабости в системата, които са предизвикани от небрежност, и тогава ще коментирам”.

Така отговори финансовият министър Владислав Горанов на въпрос правени ли са тестове за пробив в системата на приходната агенция, предаде bTV.

По-късно обаче от НАП потвърдиха – тестове за сигурност на системата ѝ не са извършвани. След това на официалната страница на Агенцията излезе съобщение, че вчера е започнал одит на информационните ѝ системи.

Установено е и, че освен с електронния портал за ДДС, платено в чужбина, проблем има и с други услуги: „Установили сме рискови електронни услуги и в момента достъпът им е ограничен”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Комисията за защита на личните данни започва проверка за теча на данните.

„Те имат 20 услуги, разработвани от тяхната дирекция”, коментира Венцислав Караджов, председател на КЗЛД.

На въпрос означава ли това, че и останалите услуги на НАП могат да бъдат пробити, той отговори: „Не, но трябва да бъдат проверени”.

А в близките дни данъчните ще пуснат онлайн платформа, на която потребителите да проверяват дали техните лични данни са компрометирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари