Владислав Горанов: Прогнозите на Асен Василев са да натрупаме дълг от 66 милиарда лева

0
Докато трупаме такива огромни дефицити чрез увеличаването на пенсиите и на доходите на работещите хора, ние практически задлъжняваме, посочи той
Докато трупаме такива огромни дефицити чрез увеличаването на пенсиите и на доходите на работещите хора, ние практически задлъжняваме, посочи той Видео: bTV

Докато трупаме такива огромни дефицити чрез увеличаването на пенсиите и на доходите на работещите хора, ние практически задлъжняваме, посочи той

"В началото на 2023 г. имаме 36 млрд. лв. дълг, като прогнозите на Асен Василев са до края на 2026 г. той да стане 66 млрд. лв. Този дълг идва с лихви", поясни в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов.

Има много теми в разходната част на „Бюджет 2024“, които могат да се обсъдят. От големите числа човек тръгва с недоверие към предложения вариант от правителството и от Асен Василев. Например в тригодишната бюджетна прогноза и в Закона за държавния бюджет са предложени 2,4 млрд. лв. такса върху преноса на руски газ. Ние не знаем дали ще съберем тези средства, а те вече са част от приходната част“, посочи той.

Владислав Горанов призна, че му е любопитно дали „Булгартрансгаз“ ще внесе нещо утре – 14 ноември, защото в законодателството е предвидено тези такси за пренос на руски газ да се плащат от компанията. Според него дружеството не разполага с такъв финансов ресурс, за да внася подобни вноски към бюджета.

Имаме една фикция в закона за бюджета – такса, която не е ясно дали ще бъде внесена. В същото време е заложен 3% дефицит за целия период от 2023 г. до 2026 г. Знаете ли какъв е сумарния дефицит, предложен за тези четири години? Направихме си труда да го сметнем и стана ясно, че това са 25 млрд. лв.“, каза още бившият финансов министър.

Владислав Горанов подчерта, че тези големи числа звучат абстрактно за хората, но те могат да се отразят неблагоприятно върху техния живот. Посочи също така, че докато трупаме такива огромни дефицити чрез увеличаването на пенсиите и на доходите на работещите хора, ние практически задлъжняваме.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Иванов
    На мен ми е любопитно, кога този човек ще бъде на подсъдимата скамейка! Това е безогледна наглост, да се изказваш по такъв начин, когато си затънал в л...та до шия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари