Владимир Симеонов: България ще преминава постепенно към по-топъл и сух климат

0
В обозримо бъдеще ни очакват екстремни явления като наводнения, суши и градушки, заяви световноизвестният български учен
В обозримо бъдеще ни очакват екстремни явления като наводнения, суши и градушки, заяви световноизвестният български учен Видео: bTV

В обозримо бъдеще ни очакват екстремни явления като наводнения, суши и градушки, заяви световноизвестният български учен

В обозримо бъдеще, ако не се приемат мерки, ни очакват екстремни явления като наводнения, суши и градушки. България ще преминава постепенно към по-топъл и сух климат.“ Това каза световноизвестният български учен д-р Владимир Симеонов в предаването „120 минути“ по bTV.

Следя процесите от 30 години. Обикновено реалността е по-близо до лошите прогнози, отколкото до средните. Да не говорим за оптималните. Така е, защото продължаваме да отделяме парникови газове, които предизвикват затоплянето на планетата с нарастващи темпове, не само че не го намаляваме“, каза още той.

Според него в близките 50 години заради изсичането на дървета се очаква част от Амазония да изчезне и да се превърне в савана, което ще промени климата не само на САЩ, но и на целия свят.

Ако продължаваме така, може би не само Испания и Португалия могат да се превърнат в пустини, но и цялото Средиземноморие“, каза ученият.

Може би родените през 2023 г. ще я помнят като най-студената зима в живота си“, добави Симеонов.

Той обясни, че не се знае кога могат да започнат необратими промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Зии
    Валентин се казва човекът, от бтв тръгва грешката, поканили човек, а не могат да му напишат правилно името.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари