Владимир Каролев: Ако водната криза беше в София, щяха да въведат режим по-рано

0
Очевидно е, че водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през лятото
Очевидно е, че водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през лятото Видео: БНТ

Всички язовири в България нямат достатъчно мониторинг.

Ако това се беше случило в София, много по-рано щеше да бъде въведен водният режим и той щеше да бъде по-щадящ. Очевидно е, че водният режим в Перник е трябвало да бъде въведен още през лятото.

Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ българският икономист Владимир Каролев.

По-малкото валежи той определи като основна причина за ситуацията в Перник.

"Но затова, че това се вижда от месечни данни, доста хора имат вина, че са проспали този факт, не само министър Димов. Един от проблемите е, че за управление на водния цикъл на един град има най-малко 3 министерства, които се занимават с това. Не съм сигурен дали Нено Димов трябва да е в ареста, защото той е подписвал справки, слагани на тепсия от зам.-министър, отговарящ за водния сектор, преди това има Басейнова дирекция, а още преди това за региона има друг директор, и те са давали справки", каза Каролев.

Предимството, че живеем в 21-ви век, според него е че всеки, който има компютърна грамотност, може да влезе в интернет и с ключови думи да си намери информация за всичко.

"Тук няма нужда да знаеш и английски, ако напишеш Национален институт за метеорология и хидрология, ще излязат данни какви са валежите в България, аз намерих данни от 86-та година. Това, което се вижда, е че климатичните проблеми са абсолютна конспирация в случая, защото тренда е нагоре. Тоест, през последните години валежите в България се увеличават. 2019 година е по-сушава обаче. Данните за първите 9 месеца от годината показват, че 1/4 от нормалните валежи ги няма", коментира още Каролев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари