Владимир Чуков: Ще се влошат отношенията между Русия и Турция

1
„Атентатът в Москва е ясен удар и послание към Путин от „Ислямска държава“, обясни той
„Атентатът в Москва е ясен удар и послание към Путин от „Ислямска държава“, обясни той Видео: bTV

„Атентатът в Москва е ясен удар и послание към Путин от „Ислямска държава“, обясни той

Над 130 души бяха убити при терористичните актове в Москва от петък вечер. В началото на март САЩ и още три страни предупредиха за възможни терористични нападения в Русия. По-късно руският президент определи предупреждението като опит за всяване на паника.

„САЩ се изтеглиха от Афганистан, но оставиха на терен информатори. Путин гледа предупреждението през призмата на войната в Украйна – врагът ни дава информация, за да ни изпързаля“, каза в студиото на „120 минути“ по bTV арабистът проф. Владимир Чуков.

„Има неглижиране от страна на руските служби от това, което идва от Изтока. Те си мислят, че огромната заплаха е НАТО, Украйна, Европа, но не си дават сметка какво се подгрява. След като „Ислямска държава“ беше разгромена в Сирия и Ирак, групировката иска да направи халифат в Хорасан. Това е една историческа територия, която обхваща Иран, Афганистан и Централна Азия – Туркменистан, Таджикистан и Узбекистан. Създателите на тази групировка са бивши талибани, коментира той.

Според него изборът на мястото на атентата и на атентата не са случайни.

„С огромни букви е написано името на Муслим Магомаев – човек, който носи името на исляма. В същото време там има рок концерт. Търсели са символика. Това е ясен удар и послание към Путин. Те искат да си възстановят халифата“, подчерта Владимир Чуков.

„Те в момента си затварят очите за нещо, което е много по-смъртоносно и опасно за Русия. Ако имате нападател от запад – вие имате субект, който мисли като вас. Има същата координатна система и същите ракети. От изток не воюват по същия начин – това са терористични актове, това са нападения над цивилни, всяване на масов страх. Защо „Ислямска държава“ удари Москва? Москва в момента е центърът на световните новини. Така влизат в европейските медии, в американските медии и стават водещи и то чрез четирима таджикски маргинали“, добави той.

Ще се влошат отношенията между Русия и Турция. Един от нападателите е дошъл от Турция. Те са имали подготовка. По-рано Владимир Путин отложи посещението си в Турция заради много силните ислямистки настроения в Дагестан. Следващата Чечения ще бъде Дагестан“, каза още арабистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    до 123
    Това да не са ти руските страхливци, които бомбандират жилищни сгради и убиват цивилни? Такива цели не са интересни за Украинците, на тях им е по-интересно да потапят кораби и да взривяват рафинерии (още няколко в последните дни). С тероризъм, включително и на собствена територия, се занимават импотентните руснаци.
  • 0
    1
    123
    Абе какви ислямски държави бе отрепки ? Украйна е ислямската държава в случая. Престанете да заблуждавате хората. Украйна премина червените линии сега я чакат големи приключения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари