ВКС разпореди Даниела Талева да поеме преписката по сигнала на Денков

0
Сигналът на Денков пораждал основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от Борислав Сарафов
Сигналът на Денков пораждал основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от Борислав Сарафов Снимка: БГНЕС

Сигналът на Денков пораждал основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от Борислав Сарафов

Ръководителят на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) Лада Паунова разпореди преписката, образувана по сигнал на бившия премиер акад. Николай Денков за оказан натиск над Живко Коцев, да бъде предадена за разглеждане по компетентност на Даниела Талева, прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник, съобщиха от пресцентъра на съда.

В мотивите на разпореждането са казва, че в писмото на акад. Денков от 08.04.2024 г. са посочени факти и обстоятелства, станали му известни при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател и които пораждат основателни съмнения за евентуално извършване на престъпление от и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

В сигнала се излагат твърдения, че на 03.04.2024 г. спрямо Живко Коцев от страна на и. ф. главен прокурор е оказан психологически натиск да подаде оставка от заеманата от него длъжност като главен секретар на МВР, с участие на административния ръководител на Софийска градска прокуратура и в присъствието на нейния заместник и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията.

Към писмото е приложено и заверено копие от документ, подписан от Живко Коцев, адресиран до премиера на Република България, в който също се твърди оказване на психологически натиск за подаване на оставка.

Припомняме ви, че след като вчера Николай Денков подаде сигнал, министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов изпрати искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, в което настоява да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари