Вкарват биохрани в училищата и градините

0
Екологично чисти продукти влизат в схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”
Екологично чисти продукти влизат в схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”

Част от менюто в детските градини и училищата да е от биопродукти, предвижда Национален план за действие за развитие на биологичното производство за периода до 2027 г.

За целта биохраните ще бъдат включени в схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”. Срокът за изпълнение на тази мярка е 2021 г. и за прилагането є е нужна промяна в наредбата, както и промяна на допустимите разходи за доставка на продуктите, която да отчита по-високите цени на биохраните, уточниха от земеделското министерство, предава “Труд”.

"Ние настояваме до 14 години 100% от храните в училищата да са био. Като за първата година, в която ще влезе в сила изискването за био храни в училищата, техният процент да бъде поне 30", коментира пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Националната био асоциация.

Той е категоричен, че родните производители могат да осигурят нужната квота от екологично чести храни за децата.

В плана на земеделското министерство е заложено още създаването на схеми за подпомагане на ферми, които не отговарят на критериите за подпомагане по мярка 11 “Билогично производство” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Предвижда се 30% от тях да бъдат финансирани по такива схеми. Става въпрос за мерки за подпомагане на земеделието, които се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Това са схемите за директни плащания, мерките от ПРСР и секторните мерки за пазарна подкрепа, обясниха от МЗХГ.

За да се оптимизира контролът върху биопроизводството, през тази година ще бъде създадена дирекция “Биологично производство” в министерство на земеделието.

Предвижда се ежегодно участие на биологични стопанства в схемите за времена заетост на работници в тях.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари