Вицеадмирал Емил Ефтимов поема отбраната

0
Ефтимов бе заместник-началник на отбраната и е последният, за когото ген. Боцев е издал заповед да го замества преди смъртта си
Ефтимов бе заместник-началник на отбраната и е последният, за когото ген. Боцев е издал заповед да го замества преди смъртта си Снимка: БГНЕС

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще изпълнява временно длъжността началник на отбраната, след като титулярят ген. Андрей Боцев почина в края на миналата седмица, пише 24 часа.

Ефтимов бе заместник-началник на отбраната и е последният, за когото ген. Боцев е издал заповед да го замества преди смъртта си.

Вицеадмиралът вече веднъж бе временен началник на отбраната, след като при избора на Румен Радев за президент дотогавашният ген. Константин Попов подаде оставка. През 2017 г. обаче държавният глава смени Ефтимов и назначи за началник на отбраната ген. Боцев.

В следващите дни трябва да започнат преговорите между Румен Радев и правителството за назначаване на нов началник на отбраната. По закон той се предлага от Министерския съвет, но го назначава държавният глава.

Седмина висши военни са кандидати за поста, като един от тях като сегашен зам.-началник е именно вицеадмирал Ефтимов. Право да бъде предложен за поста на началник има и другият заместник на починалия ген. Боцев - генерал-лейтенант Димитър Илиев, който е артилерист.

Нов началник на отбраната може да бъде избран и от командващите на трите основни вида войски - Сухопътни, Военновъздушни и Военноморски.

Малко вероятно е обаче да бъде избран някой измежду генерал-майор Михаил Попов, който командва пехотата, генерал-майор Цанко Стойков на ВВС или контраадмирал Кирил Михайлов. Причината е, че и тримата са ангажирани с големите проекти за закупуване на бронирани бойни машини за пехотата, новите изтребители F-16 и двата нови патрулни кораба. Смяната им в този момент би могла да забави проектите допълнително, опасяват се в министерството.

Право да бъде предложен за поста началник на отбраната има и командирът на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Кандидат е и вицеадмирал Митко Петев, който в момента е представител на началника на отбраната към Военния комитет на НАТО.

Досега без краткия период, в който вицеадмирал Ефтимов изпълняваше функциите на началник на отбраната, на поста не е имало представител на бойния флот. Заради това очакванията на военните са да се спази ротацията и постът да бъде даден на някой от тримата адмирали, които отговарят на условията. Още повече че преди ген. Боцев, който бе от Сухопътни войски, начело на отбраната бе пък летецът ген. Попов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари