Витамини и хранителни добавки вкарват деца в пубертета

0
В пубертета още на 9 години
В пубертета още на 9 години Видео: NEWS7

Подрастващите съзряват по-бързо заради вложени хормони в нелекарствени препарати

Драстично намалява възрастта на полово съзряване сред подрастващите. Все по-често се регистрират случаи на поява на вторичните полови белези при деца на 9-10 години, информират лекари. Заедно с това зачестяват и ранните раждания. В Добрич има случай на второ раждане при 14-годишно момиче.

Никой в страната не води статистика за възрастта на съзряване сред децата. В своята практика обаче лекарите все по-често стават свидетели на стряскащи случаи. Почти на всяко трето момиче между 10 и 14 години вече има менструация. Преди години съзряването се е случвало между 14 и 16 г.

Една от причините за промяната според специалистите е и безразборният прием на витамини и хранителни добавки. Медиците предупреждават, че в тях често се влагат хормонални препарати без това да е посочено на съдържанието на етикета.

По-ранното съзряване води след себе си и други последици, като ранно забременяване и раждане. За 2014 г. регистрираните случаи в Добрич са близо 100.

Според лекарите един от факторите за тези негативни процеси е и занижената здравна култура на подрастващите. Те препоръчват в училище отново да се върнат часовете по здравна и полово култура.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари