Висшият съд в Белград разпита Цветан Василев

0
Сърбия близо шест години мотае екстрадирането на банкера у нас
Сърбия близо шест години мотае екстрадирането на банкера у нас

Избягалият банкер Цветан Василев днес бе разпитан от съдия от Висшия съд в Белград.

Разпитът бе по повод новото искане на българската прокуратура за неговото екстрадиране, съобщиха от съда. Бил е насрочен и втори разпит за 23 март, защото днес не е имало прокурор по време на разговора, а защитата на Цветан Василев е поискала допълнително време за изготвянето на отговор. 

Решението за екстрадирането на Цветан Василев продължава повече от 6 години, припомня кореспондентът на БГНЕС от Белград. През септември 2014 г. българското министерство на правосъдието изпрати до сръбското правосъдно ведомство искане за предаването на Цветан Василев. До момента няма отговор на българската молба, защото на два пъти Апелативният съд върна делото за разглеждане на по-нисша инстанция.

Още в края на 2014 г. Висшият съд се произнесе за предаването на Василев, но Апелативният съд анулира това решение след жалбата на банкера. След това съдът отново призова за връщането му в България, но пак Апелативният съд в западната ни съседка анулира това решение през април 2017 г. Така се стигна до решението от 3 декември 2019 г., когато Висшият съд отново поиска разглеждане на искането на прокуратурата в България за екстрадирането на собственика на фалиралата банка КТБ, припомня агенцията историята на иска за екстрадиция.

Сръбското издание "Инсайдър" припомня, че преди да бъде издадена международна заповед за арест, в края на 2012 г. Цветан Василев купува стъкларския завод в Парачин. След придобиването на завода от Василев той увеличава задълженията си 70 пъти, но това не му пречи да направи дарение за фондацията на съпругата на бившия сръбски президент на стойност от 1.2 млн. динара. Самият Томислав Николич призна, че съпругата му Драгица е получила дарение от Цветан Василев.

В началото на месец февруари главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените молби за екстрадиция на Василев. 

"Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия по този конкретен случай, във връзка с водено от българските власти наказателно производство срещу българския гражданин Цв. В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пишеше в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице. Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия, заяви Гешев след среща с български евродепутати в Брюксел преди месец.

Според бившия сръбски премиер Зоран Живкович, Цветан Василев е финансирал партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич. "Белград отказва да предаде на България Цветан Василев, защото той финансира Сръбската прогресивна партия на Вучич и Сръбската социалистическа партия на Дачич. На Василев беше позволено да приватизира стъкларския завод в Парачин. И това не бе обикновена корупционна схема. Това бе на ръба на законното и нямаше да стане, ако нямаше закрилата на държавата“, каза още Живкович в сградата на сръбския парламент само няколко дни след писмото на Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук