Висшия съдебен съвет пръсна 10 бона за ключодържатели

0
Но в съвета се разрази остър спор, дали да отпуснат 400 лева за тежко онкоболен съдия
Но в съвета се разрази остър спор, дали да отпуснат 400 лева за тежко онкоболен съдия Снимка: БГНЕС

Наскоро ВСС е похарчил 10 000 лв. за ключодържатели, стана ясно при острия дебат в съвета дали да отпусне от специален фонд 400 лв. помощ на тежко онкоболен съдия с над 30 години стаж.

След като ВСС отхвърли предложението на Калин Калпакчиев за оставка на Димитър Узунов като „лице” на съвета, споровете продължиха по всяка от следващите точки.

Една от тях бе за отпускането на 400 лв. помощ за тежкоболен съдия.

Последваха продължителни дебати как трябва да се постъпи, какви правила е приел самият съвет. Елка Атанасова дори извади и сложи на заседателната маса 100 лв. и призова колегите си да направят същото с каквито суми желаят.

„Унизително, обидно и недостойно е да се спори за 400 лв. и за колега с над 30 години съдийски стаж”, опита се да сложи край на дебатите главният прокурор Сотир Цацаров.

Той няколко пъти призова висши магистрати да не прекъсват и репликират колегите си, които говорят на микрофон, и да не мърморят под сурдинка, а да казват това, което искат на микрофон, за да се чуе от всички в залата.

Правосъдният министър Екатерина Захариева, която води заседанието на съвета, също няколко пъти призова висшите магистрати да прекратят репликите помежду си през заседателната маса.

Преди това съветът обсъжда корекция на бюджета на прокуратурата с 80 000 лв. заради стар проект на бюрото за защита, който прокуратурата е наследила от главна дирекция „Охрана” към правосъдното министерство. Бившето „лице” на съвета Соня Найденова се интересуваше защо чак сега се прехвърлят парите и защо са с 11 000 лв. повече от изразходваните досега. И Цацаров, и Захариева обясниха, че са наследили проекта и всичко е в документите.

Главният обвинител благодари на Найденова за „проявената заинтересованост за финансовото положение на прокуратурата”. Той уточни, че ако сега бъде прехвърлена само изразходваната част от сумата, както предлага тя, след седмици ще се наложи пак да иска корекция на бюджета, защото проектът още не е приключил и са нужни средства за реализацията му.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари