Високотехнологичен костюм помага на жена с множествена склероза

1
Високотехнологичен костюм помага на жена с множествена склероза
Високотехнологичен костюм помага на жена с множествена склероза Видео: Ottobock Professionals

Лесен начин за възстановяване на човешката мобилност

Високотехнологичен костюм е способен да променя животи – той помогна на жена с множествена склероза да върви с лекота.

Луиза, която страда от множествена склероза, изпробва костюма Exopulse Mollii пред камерите. Компанията Ottobock Professionals разработва медицински технологични продукти за лечение на хора с ограничена подвижност в областта на ортопедията и индивидуалната човешка мобилност.

Костюмът се състои от 58 електрода, които изпращат лека електрическа стимулация до 40 ключови мускулни групи. Неговото предназначение е да отпусне скованите мускули чрез невростимулация.

Когато включите костюма, вие активирате електроди от вътрешната му страна. Те успяват да изпратят стимулации до мускулите ви така, както мозъкът ви не може. Костюмът може да замести сигналите, които мозъкът би изпращал при хора с различни увреждания“, казва Фредрик Лундквист хиропрактик (чекръкчия) и изобретател на костюма, пред „Би Би Си“, предаде KALDATA.

Според Ottobock, костюмът е проектиран да се носи само един час дневно и целта му е да възстанови човешката мобилност и да облекчи болката от скованите мускули.

Лесен начин за възстановяване на човешката мобилност. Луиза не единственият случай. 12-годишната Моя-Мей Кели от Дъблин, която страда от детска церебрална парализа, вече може да отиде до църквата в неделя благодарение на костюма Exopulse Mollii.

Костюмът ми помогна да стана по-уверена. Аз мога да вървя, а това означава, че съм по-независима. Преди този костюм можех да върша определени неща, а сега мога много повече. Желанието ми е да мога да върша ежедневни неща като всички останали“, казва тя пред Newstalk.

Якето и панталонът Exopulse са изработени от дишащи синтетични материи, които не съдържат животински продукти или изкуствени влакна.

Костюмът позволява на хората да констролират тялото си така, както не са могли досега. Всеки, който го облече, може да се движи свободно и сигурно, благодарение на функцията за освобождаване на напрежението в мускулите.

Повечето пациенти имат положителни резултати веднага“, казва ръководителят на Медициндски център Surfers Health, д-р Марк Джефри, за едноименния уебсайт. „Но терапията не работи магически от едно носене на костюма. Пациентите трябва да продължат да го носят, когато виждат ползи от него. Това е метод за създаване на невронни пътища – колкото повече нови невронни пътища има, толкова по-рядко пациентите ще носят костюма“.

Необходими са още тестове преди костюмът да стане широко достъпен. Предварително проучване разкрива, че ако пациент носи костюма Exopulse Mollii един час дневно, болките му ще бъдат облекчени в голяма степен. Резултатите показват, че пациентите, които носят костюма в продължение на 4 седмици, усещат сериозно намаляване на болката.

Проучване от 2018 г. изпробва костюма върху деца с церебрална парализа. Проучването е проведено от Департамента по детска рехабилитация към Литовския университет по здравни науки. Децата носят костюма три пъти седмично по един час в продължение на три седмици. Резултатите показват, че децата „имат толкова голямо подобрение в общата двигателна функция и мобилност, колкото децата, които ходят на конвенционална физиотерапия“.

Изобретателят Лундквист обаче подчертава, че не всички пациенти реагират по същия начин като Луиза. Необходими са още тестове преди костюмът да стане широко достъпен. Костюмът Exopulse Mollii струва 6000 щатски долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари