Вирусолог: Ваксините не са са кренвирши, за да избираме какви да си сложим

0
При новия вариант на COVID няма промяна в тежестта на заболяването
При новия вариант на COVID няма промяна в тежестта на заболяването

270 000 са ваксинирани в Англия, а се съобщава само за шест случая на тежка алергична реакция, каза доц. Любомира Николаева – Гломб

Ваксините не са дрехи, не са кренвирши, за да избираме какви да си сложим. Това ще го каже лекуващия лекар, заяви ръководителят на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира НиколаеваГломб в студиото на NOVA.

„270 000 са ваксинирани в Англия, а се съобщава само за шест случая на тежка алергична реакция, но с мощни противоалергични средства проблемът при тях е овладян. Половин милион са вече с ваксина в САЩ“, добави тя.

Според нея новият мутант на COVID-19 не може да се нарече щам и не е по-опасен от предшественика си.

„Постепенно новият вариант на коронавируса измества съществуващите досега. Това се вижда единствено на генетично ниво. В тежестта на заболяването няма промяна”, заяви доц. Гломб.

„Във Великобритания се наблюдава едно 70-процентно увеличение на заболеваемостта, но не се знае още дали това не се дължи и на повишения ръст на изследване. В момента там има програма за по-голям обхват на изследване”, добави тя.

По думите ѝ новият вариант на COVID-19 е засечен за първи път в проба от пациент на 20-ти септември, но до средата на ноември около 28 процента от изследваните проби вече са носители на тази мутация, а на 9-ти декември 62 процента от пробите вече са с нея.

Доц. Любомира НиколаеваГломб сподели, че би си сложила ваксина, но тъй като вече е боледувала от COVID-19 и в тялото ѝ има антитела, предпочита да отложи ваксинацията си след месец март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари