Виктор Стоянов: Свидетели сме на преследване на българи в Македония

0
Системно се пребиват и се нападат хората, които ежедневно извършват дейност, с която сближават българи и македонци, коментира Стоянов
Системно се пребиват и се нападат хората, които ежедневно извършват дейност, с която сближават българи и македонци, коментира Стоянов Снимка: Facebook

Системно се пребиват и се нападат хората, които ежедневно извършват дейност, с която сближават българи и македонци, коментира Стоянов

"Вече сме свидетели на системен апартейд и преследване, буквално физическо, на българи в РСМ. Това създава усещане за унижение."

Това заяви в интервю за БНР Виктор Стоянов от фондация "Македония" след поредния инцидент с пребит гражданин на Северна Македония с българско самосъзнание.

За състоянието на пострадалия Бекир Кадриески той поясни:

"Има съмнения за вътрешни кръвоизливи. Бит е много, ритан и удрян в областта на гърдите и на стомаха, по цялото тяло, в главата също. Състоянието му е като цяло лошо. Счупвания няма, но е много бит и натъртен. Има свидетели, които потвърждават, че докато е бит, е обиждан на етническа основа."

"Когато пребиват лидерите на общността, ти караш цялата общност да се страхува и да се отказва от публични действия. Виждаме, че системно се пребиват и се нападат лидери, хората, които ежедневно извършват дейност, с която сближават българи и македонци. Това е целта – българите да бъдат сплашени", подчерта Виктор Стоянов в предаването "Преди всички".

Стоянов няма добри очаквания за процеса по разследването на поредния инцидент, тъй като по думите му там институциите не работят добре, когато се касае за престъпления срещу граждани с българско самосъзнание. Според него тези случаи се окачествяват като криминални, за да не бъдат определяни като политически гонения.

"Институциите в Северна Македония се правят, че българите не съществуват, докато са пребивани буквално като животни пред очите ни."

Виктор Стоянов изрази опасения нагнетеното напрежение по темата РСМ да не ескалира и изтъкна, че България има какво да направи – да подпомогне с политика и капитали тази част от обществото в Северна Македония, която желае приятелство с България.

"Да се отделят фондове и да се направи стратегия за работа с приятелите на българите в Северна Македония", призова той и уточни, че стратегията следва да бъде средносрочна и дългосрочна.

В момента България финансира малки културно-просветни проекти, но те не могат да окажат влияние, смята Стоянов. Той коментира, че "сякаш Северна Македония е ваксинирана към дипломатически действия от България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари