Виктор Орбан спечели изборите в Унгария

0
Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан спечели трети поред мандат начело на властта
Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан спечели трети поред мандат начело на властта Снимка: Ройтерс

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан спечели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта.

Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията. 

Дясната националистическата партия "Йоббик" ("Движение за по-добра Унгария") е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си.

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог за Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати . "Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите", заяви председателят на партията Дюла Молнар.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари