Вигенин: Нито НАТО, нито ЕС са искали от България оръжие за Украйна

0
От БСП считаме, че предоставянето на военна помощ с характер на нападателни оръжия и боеприпаси е ангажиране на България в конфликта
От БСП считаме, че предоставянето на военна помощ с характер на нападателни оръжия и боеприпаси е ангажиране на България в конфликта Снимка: БНТ

От БСП считаме, че предоставянето на военна помощ с характер на нападателни оръжия и боеприпаси е ангажиране на България в конфликта в Украйна - нещо, което българските граждани не желаят

Това коментира в "Панорама" зам.-председателят на НС от БСП Кристиан Вигенин.

"От нас никой не е поискал подобно нещо - нито от НАТО, нито от ЕС. Украйна може да иска всичко, но от гледна тока на това, че правителството и парламентът управляват от името на българските граждани, а не на някой друг, е редно да се съобразим с преобладаващото мнение", заяви той.

Подчерта, че България подкрепя Украйна със значителна хуманитарна помощ и може да направи още повече по този въпрос:

"Бежанците, останали тук в България, вече са над 70 000 - това е повече 1% от населението и повече от градове като Търново и Благоевград. над 25 000 са децата само - и ние правим всичко възможно те да се чувстват спокойни тук", каза Кристиан Вигенин

БСП категорично подкрепи декларацията на Народното събрание извън частта със санкциите срещу Русия, подчерта Вигенин. В тази декларация се заявява, че НС осъжда агресията.

"През последните седмици сме свидетели на една изключително агресивна пропаганда и от двете страни има буквално отровени хора от тази пропаганда. Тук е големият проблем - мой персонално, но и на БСП - да се опитаме да намерим някакъв общ терен за българското общество, защото то е до такава степен разделено, че това всъщност е най-големият ни проблем", смята депутатът.

България нито продава оръжия на Украйна, нито те се предоставят под някаква скрита форма, заяви още той.

Социалистите ще обявят коя от двете кандидатури за БНБ подкрепят другата седмица, но според тях още има време, в което двамата кандидати да се оттеглят и коалицията да се обедини около един човек.

"За нас наличието на две кандидатури за БНБ от нашата коалиция не е добро решение и съжаляваме, че се стигна дотук", каза Кристиан Вигенин.

Коментира и спекулациите по отношение на ветото за еврочленството на Северна Македония:

"Нищо тайно не може да се случи, без пред обществото да бъде показан прогрес, ако има такъв, по отношение на РСМ. Не може да има решение без ангажимент на 4-те партии в коалицията, без решение на Народното събрание. Ако в оставащото време не стигнем до приемливи решения на база вече приетите позиции - просто ветото няма да бъде вдигнато", категоричен бе Вигенин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Тюфекчиев
    Предлагам да им дадем 20-30 пушки Манлихер , една картечница ШварцЛозе и една МАДСЕН , но трябва самите те те да си намерят патрони за тях. Войната все ще свърши и е хубаво да си направят военен музей с интерлесни експонати.
  • 0
    1
    русенец
    Как да не искаха? НАТО поиска всички, притежаващи руски ПВО системи да ги подарят на Украйна, също така и боеприпаси руски образец. Освен това редовно показват заловена военна продукция, произведена в заводите 10 и 11. Иначе защо бяха всичките тези висши представители на САЩ, НАТО и ЕС, които ВИ СЕ ИЗРЕДИХА? Плетки ли обменяхте или готварски рецепти? Истината рано или късно ще изплува, в ерата на информацията и на дезинформацията живеем.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари