Видеорегистратор в колата на всеки млад шофьор

1
Пътни експерти настояват младите шофьори да бъдат тествани за наркотици на всеки 6 месеца
Пътни експерти настояват младите шофьори да бъдат тествани за наркотици на всеки 6 месеца

Пътни експерти настояват младите шофьори да бъдат тествани за наркотици на всеки 6 месеца

Автомобилът, причинил катастрофата на бул."Сливница", изглежда че е бил с четири различни гуми, заяви в "Денят започва" инж. Ангел Попов от Европейския център за транспортни политики. По изчисления на неправителствената организация шофьорът, който помете двама младежи на пешеходна пътека, се е движил със 130 км/ч.

За видеорегистратор в колата на всеки млад водач и тестове за наркотици на всеки 6 месеца настояват пътни експерти. В "Денят започва" по БНТ Диана Русинова от ЕЦТП изтъкна, че тази година транспортното министерство не е спазило срокът 1 май, до който трябваше да публикува анализ на тежките ПТП-та, причинени от млади шофьори.

Според Европейския център за транспортни политики начинът на обучение на шофьорите трябва коренно да се промени.

"В Западна Европа никой не говори за взети часове по кормуване, а за изминати километри и усвоени знания. А тука никой не знае кой какво е учил, но ние даваме удостоверение и казваме: "Ето, този човек е годен да шофира!". У нас липсват места, където да се учат младите шофьори да карат при екстремни условия и с висока скорост", каза тя.

От 2 години Европейският център за транспортни политики настоява да се дигитализира целия процес по обучение на младите шофьори. В момента видеонаблюдение има само на изпитите.

"В България обучението на млад водач върху 32-годишен или 35-годишен автомобил е предпоставка той да стане убиец като този младеж. Предложихме дигитализация на всички процеси в обучението от първия час в колата до изпита по практика. Част от инструкторите, обаче, не искат това, защото всичко се прави на хартия. Нито един курсист не може да докаже колко време е учил, как е учил и колко часа е взел", казва инж. Ангел Попов, експерт по пътна безопасност.

Инж. Попов призова да се прегледа записът от изпита на младия шофьор, причинил катастрофата, който все още би трябвало да се пази.

Пътните експерти подкрепят протеста на живеещите в района на зверската катастрофа на бул. "Сливница" и ще участват и тази вечер в бдението.

"Поредното кърваво кръстовище. Нашите съболезнования към роднините и близките. Снощи бяхме тук и подкрепихме хората от квартала. Не сме спали. Това, което чухме от хората, станали свидетели на случилото се, може да ужаси всеки нормален мчовек. Не променим ли драстично начина на обучение на младите водачи, на контрола на младите водачи, това ще продължи нататък и такива кървави кръстовища ще обикаляме и пак няма да спим", каза инж. Попов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари