Видеоизлъчването ще е мираж на тези избори след решение на ВАС

0
Реформата на ГЕРБ и “патриотите” дава резултат, коментира юристът на “Да, България” Надежда Йорданова
Реформата на ГЕРБ и “патриотите” дава резултат, коментира юристът на “Да, България” Надежда Йорданова Снимка: БНР

Реформата на ГЕРБ и “патриотите” дава резултат, коментира юристът на “Да, България” Надежда Йорданова

Делото по жалбата на “Демократична България” срещу забраната за видеоизлъчване от броенето на бюлетините на парламентарните избори няма да бъде гледано по “бързата писта” и въпросът най-вероятно ще остане нерешен до деня на вота. Върховният административен съд (ВАС) днес реши да не гледа жалбата на обединението срещу указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес, с които на практика видеозаснемането и излъчването след края на гласуването бяха забранени.

Върховните магистрати изпратиха делото към Административния съд - София град, с мотива, че указанията на ЦИК не попадат сред актовете, които според чл. 58, ал.1 от Изборния кодекс са подсъдни на ВАС.

Това е резултат от направените в началото на 2019 г. промени в Изборния кодекс, с които методическите указания, издавани от ЦИК, бяха извадени от т.нар. бърза писта за обжалване. Така бяха ограничени възможностите за разглеждане на жалби по някои решения на ЦИК в бързо насрочвани заседания от ВАС, пишат от пресцентъра на “Демократична България”.

Реформата на ГЕРБ и “патриотите” дава резултат. След нея каквито и методически указания да приема ЦИК, ние ще сме в патовата ситуация жалби по тях да не бъдат придвижвани бързо”, коментира юристът на “Да, България” Надежда Йорданова.

Решението на ВАС може да видите ТУК

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари