Ветово изпраща полковник Велико Пенчев по последния му път

1
На 17 септември 2021 почина един от най-уважаваните летци-инструктори в родната военна авиация
На 17 септември 2021 почина един от най-уважаваните летци-инструктори в родната военна авиация

Завърши последният житейски полет на полковник Велико Пенчев!

На 17 септември 2021 се присъедини към небесния полк един от най- уважаваните летци- инструктори в родната военна авиацияВелико Пенчев!

Роден е на 5 март 1934 г. в град Ветово, Русенско. След завършването на ВНВВУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, става инструктор в училището. Близо шестнадесет години инструктор и командир на 2 Убап Каменец. Заместник началник е на училището по летателната подготовка. Пенсионира се на 58 годишна възраст с над 6000 часа във въздуха. Един от първите български пилоти, летял на МиГ-15 още през 1956 г.

До последния си миг се вълнуваше от проблемите в родните ВВС и особено с възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“!

През 2020 г. полковник Велико Пенчев бе удостоен с Почетния знак на Президента за приноса му в развитието на бойната авиация.

По този повод Президентът на България Румен Радев споделя: "Щастлив съм, че мога да отдам признателност не само към моя инструктор, не към един невероятен летец, отдал дълги години от живота си на българската авиация, но да отдам почит към един истински българин.

Изключителен професионалист, отдаден на професията, принципен и строг. Имаше голямото предимство да намира пътя към всеки един от нас. През неговите ръце са преминали стотици курсанти. На всеки един той знаеше трите имена, датата на раждане, от къде е, беше изчел цялата му летателна характеристика, знаеше дори и имената на приятелките на всеки един от нас. Най-удивителното е, че той е запазил тази информация. Това означава едно - да обичаш хората, да имаш индивидуален човешки подход към всеки един, това е тайната на всеки успешен лидер".

Командването на ВВВУ „Георги Бенковски“ изказва съболезнования на семейството на полковник Велико Пенчев!

Сбогом ,УЧИТЕЛЮ ! Ще ни липсваш ! Собственоръчно написа съкровени, емоционални, златни страници от историята на авиационното ни училище! Поклон !

Поклонението пред тленните останки на полковник Велико Пенчев е на 19 септември / неделя/ 2021 г. от 10,30 ч. в църковния храм на гр. Ветово, Русенско.

Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари