Ветеринари предупреждават за риск от екокатастрофа в Русенско

3
Има риск от заразяване на водата заради заравянето на стотици хиляди трупове на прасета
Има риск от заразяване на водата заради заравянето на стотици хиляди трупове на прасета Снимка: btvnovinite.bg / архив

Русенско ще се превърне в гробище за умрели свине. Чакайте екокатастрофа заради загробването на почти сто хиляди евтаназирани прасета!

За това алармират ветеринари пред Traffic News, които пожелават имената им да останат анонимни.

Лекарите са притеснени, че заравянето в земята на 87 000 мъртви животни от трите ферми в областта, които пламнаха с африканска чума по свинете – в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, може за докара зараза, тъй като подпочвените води там не са на дълбоко.

Още 26 000 животни пък ще бъдат загробени в Силистренско. Според изискванията, траповете трябва да се обезопасяват с долен и горен слой дезинфектант, а телата на мъртвите животни да се увиват в специално фолио. Горният слой над труповете трябва да е 3 метра. Въпреки че местата се избират от кметовете и се консултират с регионалните екоинспекции, заравянето на толкова много прасета няма как да не крие опасност. Да, мярката е сред разрешените от ветеринарните служби на ЕС, но у нас става въпрос за огромен брой животни, категорични са ветеринарните специалисти.

Според тях най-подходящият начин за унищожение на избитите животни е изгаряне в екарисажи. Подвижни инсенератори с достатъчно голям капацитет можело да бъдат наети от съседни страни. Те може да се поставят на място до пострадалите фирми, за да не се налага транспортирането на труповете на далечни разстояния, което може да доведе до разпространение на заразата. Това бил и най-ефективният начин за справяне със заразените животни, според Европейския регламент.

Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ е сключила договори за мобилни инсенератори с две фирми. Те са получили до момента 30 млн. лева, без да се контролира какво точно извършват, и са подписали договори за още 30 млн. лева. Това става ясно от разследване на журналистката Генка Шикерова „Война на трупове”, което беше публикувано в YouTube със съдействието на Антикорупционния фонд.

Според разследването на Шикерова, единствените два екарисажа - във Варна и Шумен - са затворени от БАБХ по неоснователни съображения.

Ветеринарни лекари обаче споделиха, че тези използваните в момента инсенератори са малки и изгарянето на стотиците хиляди трупове отнема много време. Затова се налагало умъртвените животни да се загробват.

По повод материала на Шикерова, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно да започне проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция по безопасност на храните.

Преди седмица пък стана ясно, че екарисажът в Шумен, който е най-големият в страната, е спечелил съдебната битка с БАБХ във Върховния административен съд и отново отваря врати.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари